Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Několik let pronajímám byt v osobním vlastnictví mladému nesezdanému páru a nájemníci se nyní chtějí přihlásit k trvalému pobytu (zatím ho mají na obecním úřadě). Jak na mnajitele bytů pamatuje nový OZ v situacích např. že pár otěhotní, bude na ně uvalená exekuce, nebudou se chtít po ukončení nájmu vystěhovat, apod. ?

Jaká práva by nájemníci mohli dle nového OZ uplatňovat v případě, že budou mít v mém bytě TP? Děkuji, Roman.

ODPOVĚĎ:
Úvodem své odpovědi připomínám, že k přihlášení místa trvalého pobytu na adresu Vašeho bytu nepotřebují nájemci Váš souhlas. Dle § 10/6 zákona o evidenci obyvatel totiž platí, že při ohlášení změny místa trvalého pobytu je občan povinen:
a/ vyplnit a podepsat přihlašovací lístek k trvalému pobytu,
b/ předložit občanský průkaz, u něhož není oddělena jeho vyznačená část,
c/ doložit vlastnictví bytu nebo domu, nebo doložit oprávněnost užívání bytu, anebo předložit úředně ověřené písemné potvrzení oprávněné osoby o souhlasu s ohlášením změny místa trvalého pobytu.
Ve Vámi popsaném případě tedy postačí, pokud nájemci na místně příslušné ohlašovně vyplní formulář (přihlašovací lístek), předloží své občanské průkazy a předloží platnou nájemní smlouvu (neboť tato smlouva je opravňuje k užívání Vašeho bytu, jak stanoví písm. c/ výše).
Žádají-li Vás nájemci o souhlas k přihlášení místa trvalého pobytu na adresu Vašeho bytu (který na základě nájemní smlouvy užívají), jedná se o výraz jejich slušnosti či neznalosti právní úpravy.
Skutečnost, zda nájemci čekají narození dítěte či nikoli, nehraje v rámci nájemního vztahu s Vámi žádnou roli.
Bude-li proti některému z nájemců zahájeno exekuční řízení, mohla by se Vás tato skutečnost dotknout pouze v případě, že v pronajímaném bytě máte umístěné některé své věci. Pokud by totiž exekutor přistoupil k tzv. mobiliární exekuci (zabavení a prodej movitých věcí), mohl by za tímto účelem navštívit i Váš byt (neboť lze předpokládat, že zde mají nájemci (resp. ten nájemce, proti němuž by bylo exekuční řízení vedeno) své věci. V rámci mobiliární exekuce může dojít k přehmatu exekutora, kdy exekutor zabaví i některou věc, která nepatří povinnému (nájemci), nýbrž třetí osobě (Vám). V takovém případě je však samozřejmě možné, abyste se proti takovému přehmatu bránil a požadoval vrácení svých věcí.
Nejsou-li v bytě umístěny žádné Vaše věci, popř. pouze takové věci, které exekutor nesmí zabavit, popř. by nezabavil pro jejich zanedbatelnou hodnotu, nemusíte se ani přehmatu při případném exekučním řízení obávat.
Dle § 2285 občanského zákoníku platí, že pokračuje-li nájemce v užívání bytu po dobu alespoň tří měsíců po dni, kdy měl nájem bytu skončit, a pronajímatel nevyzve v této době nájemce, aby byt opustil, platí, že je nájem znovu ujednán na tutéž dobu, na jakou byl ujednán dříve, nejvýše ale na dobu dvou let. K tomuto automatickému prodloužení nájmu bytu tedy dojde pouze v případě, pokud nájemce v průběhu 3 měsíců po skončení nájmu písemně nevyzvete, aby byt opustili.
Nebudou-li se chtít nájemci po skončení nájmu dobrovolně vystěhovat, lze Vám doporučit aktivní přístup, tzn. nájemce v průběhu 3 měsíců po skončení nájmu alespoň jednou (lépe vícekrát) písemně vyzvat k okamžitému vyklizení bytu. Tuto výzvu je zapotřebí doručit nájemcům prokazatelným způsobem, tzn. doporučeně s dodejkou či osobně oproti podpisu či za přítomnosti svědka.
Pokud nájemci neuposlechnou Vaší písemné výzvy k vystěhování, nezbude Vám, než se obrátit na místně příslušný okresní soud s žalobou na vyklizení bytu.
Pokud si nájemci přihlásí na adresu Vašeho bytu místo svého trvalého pobytu, nevzniknou jim z tohoto důvodu vůči bytu ani vůči Vám žádná nová práva. V tomto ohledu je nutné si uvědomit, že místo trvalého pobytu je pouze administrativním údajem o adrese, na které se člověk zpravidla nejčastěji vyskytuje a kam mu proto mohou být doručovány zásilky. Toto pravidlo je ostatně výslovně zakotveno v § 10/2 zákona o evidenci obyvatel, dle něhož platí, že z přihlášení občana k trvalému pobytu nevyplývají žádná práva k objektu (na jehož adrese je trvalý pobyt přihlášen) ani k vlastníkovi nemovitosti.
_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 133/2000 Sb. , o evidenci obyvatel a rodných číslech a o změně některých zákonů (zákon o evidenci obyvatel)
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník
Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde:
https://portal.gov.cz/app/zakony/

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.