Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Manžel podnikal a jako fyzická osoba měl v pronájmu pozemek. Za 2009 nezaplatil nájem 120.000 Kč. Majitel 2010 s ním zrušil smlouvu a každoročně jej žádá o vyklízení pozemku (jedná se o zařízení staveniště, rozpadající se buňky, stavební materiál, nákladní auto). Zda jej urguje i o peníze se mi zatím nepodařilo zjistit.

S manželem 8 let nežiji, ale ráda bych situaci vyřešila. Nechci, aby případně dluhy zůstaly na mně. Mohu se s majitelem pozemku dohodnout i já, jako manželka na způsobu likvidace zařízení staveniště a bez vědomí manžela, který odmítá cokoliv řešit? Děkuji, Gabriela.

ODPOVĚĎ:
Podle právní úpravy platné v době kolem roku 2010 společné jmění manželů tvoří mimo jiné závazky, které některému z manželů nebo oběma manželům společně vznikly za trvání manželství, s výjimkou závazků týkajících se majetku, který náleží výhradně jednomu z nich, a závazků, jejichž rozsah přesahuje míru přiměřenou majetkovým poměrům manželů, které převzal jeden z nich bez souhlasu druhého. Pokud se tedy ve Vašem případě nejedná o některou z výše popsaných výjimek, je velmi pravděpodobné, že manželův dluh může spadnout do společného jmění, čímž by postihl i Váš majetek. Vzhledem k tomu, že nájemní smlouva bude nejspíš znít na jméno Vašeho manžela a v tomto případě by se nejednalo o tzv. běžné zastoupení manželi, nebudete do nájemního vztahu „přizvána“. Doporučuji proto podat na soud návrh na vydání předběžného opatření, kdy budete žádat z důvodu neustále narůstajících manželových dluhů a jeho neochotu věc řešit o zúžení společného jmění. Jakmile soud předběžné opatření vyhoví, podejte návrh na zúžení společného jmění, resp. zvažte rozvod manželství, kdy společné jmění manželů ze zákona zaniká a následuje jeho vyrovnání. Ve Vašem případě bych doporučovala, aby toto vyrovnání proběhlo rovněž u soudu.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.