Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsme nájemníky obecního bytového domu na Praze 4 (celkem 16 bytových jednotek), který bychom rádi, jako celek včetně nebytových prostor, odkoupili po založení bytového družstva. V domě se nacházejí nebytové prostory, určené k podnikání, které jsou aktuálně MČ Praha 4 pronajímány za 80 Kč za metr/měsíc, doba nájmu neurčitá.

Po odkoupení těchto nebytových prostor, přechází povinnost družstva nájemníků zachovat stejné finanční podmínky pronájmu nebytovým prostorům nebo je možné navýšit cenu pronájmu za metr/měsíc? Ráda bych Vás poprosila o více informací, co je a co není možné? Předem děkuji, Magdalena

ODPOVĚĎ:
Podle § 2221 zákona č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník platí, že změní-li se vlastník věci, přejdou práva a povinnosti z nájmu na nového vlastníka. Převedl-li pronajímatel vlastnické právo k věci, nejsou pro nového vlastníka závazná ujednání o pronajímatelových povinnostech, které zákon nestanoví. To neplatí, pokud nový vlastník o těchto ujednáních věděl.
Z výše citovaného ustanovení vyplývá, že nově vzniklé bytové družstvo by vstoupilo do právního postavení pronajímatele předmětných nebytových prostor namísto dosavadního vlastníka. Smlouva uzavřená mezi Prahou 4 a nájemcem by tak zavazovala i bytové družstvo (až na uvedené výjimky), tedy i ujednání týkající se nájemného.
Občanský zákoník v případě nájmu prostor sloužících k podnikání neobsahuje ustanovení upravující zvyšování sjednaného nájemného (jako tomu činí v případě nájmu bytu). Záleží tak na obsahu současné smlouvy uzavřené mezi nájemcem a Prahou 4.
Pokud taková smlouva obsahuje ujednání, podle kterého je pronajímatel oprávněn zvýšit nájemné jednostranně, nebo jiný obdobný proces zvyšování nájemného, bude tento proces zavazovat i družstvo. Pokud by nájemní smlouva takové ujednání neobsahovala, pak bude nutné ke změně výše nájemného dohoda obou smluvních stran.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.