Počet stránek ve webu: 43.141

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Po výměně nájemníků v horním bytě, se během let zvýšila hlučnost z horního bytu, zvláště kročejový hluk (dupání). Snaha o řešení se sousedem je zatím neúspěšná. Jak tuto situaci řešit, když já jsem vlastník bytu a soused nahoře družstevník (nájemník). S kým řešit problémy pokud není se sousedem (nájemníkem) řeč: s majitelem (družstvem) nebo SVJ? Děkuji, David

ODPOVĚĎ:
V první řadě Vám doporučuji řešit věc s vlastníkem předmětného bytu, tedy s bytovým družstvem. Ze znění dotazu předpokládám, že ve Vámi obývaném bytovém domě je zřízeno SVJ, přičemž některé byty dosud vlastní bytové družstvo (které tudíž vystupuje v roli „běžného“ vlastníka bytové jednotky).

V tomto ohledu upozorňuji na tato ustanovení občanského zákoníku:
- § 1175/1 občanského zákoníku, dle něhož je vlastník bytové jednotky oprávněn svobodně spravovat, výlučně užívat a uvnitř stavebně upravovat svůj byt jakož i užívat společné části, nesmí však ztížit jinému vlastníku jednotky výkon stejných práv ani ohrozit, změnit nebo poškodit společné části;
- § 1176 občanského zákoníku, dle něhož platí, že vznikem vlastnického práva k bytové jednotce vzniká vlastníku bytové jednotky povinnost řídit se pravidly pro správu domu a pro užívání společných částí, pokud byl s těmito pravidly seznámen nebo pokud je měl a mohl znát, jakož i zajistit jejich dodržování osobami, jimž umožnil přístup do domu nebo bytu (což se vztahuje samozřejmě i na povinnost vlastníka bytu – bytového družstva zajistit dodržování těchto základních pravidel ze strany nájemce bytu) ;
- § 1012 občanského zákoníku, dle něhož se vlastníku zakazuje nad míru přiměřenou poměrům závažně rušit práva jiných osob;
- § 1013/1 občanského zákoníku, dle něhož platí, že vlastník se musí zdržet všeho, co působí, že mimo jiné hluk vniká na pozemek jiného vlastníka v míře nepřiměřené místním poměrům a podstatně omezuje obvyklé užívání pozemku (analogicky lze samozřejmě vztáhnout i na sousedství bytové).

Ve vztahu nájemce předmětného bytu (družstevníka) a pronajímatele (bytového družstva) se sluší poukázat alespoň na § 2256/2 občanského zákoníku, dle něhož je nájemce povinen dodržovat po dobu nájmu pravidla obvyklá pro chování v domě a rozumné pokyny pronajímatele pro zachování náležitého pořádku obvyklého podle místních poměrů.
Nebude-li dohoda s bytovým družstvem možná, resp. nepovede-li tato dohoda k Vámi očekávanému výsledku, nezbude Vám, než se v této věci obrátit na SVJ, jako správce bytového domu.
Mírně nad rámec Vašeho dotazu připomínám, že kročejový hluk by mohl být změřen místně příslušnou krajskou hygienickou stanicí.

_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník
Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde:
https://portal.gov.cz/app/zakony/

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.