Počet stránek ve webu: 43.141

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem od roku 1998 vedena trvalým pobytem v bytě své babičky. Jedná se o státní byt. Jedná se o garsoniéru v centru města. Máte prosím zkušenost s tím, jestli dekret na byt po její smrti bude přepsán na mne? A budu moci státní byt dále užívat? Několik lidí mi říkalo, že dekret na byt se z babičky na vnučku již nedá převést. Děkuji, Eleonora

ODPOVĚĎ:
Podle § 2279 zákona č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník platí, že zemře-li nájemce a nejde-li o společný nájem bytu, přejde nájem na člena nájemcovy domácnosti, který v bytě žil ke dni smrti nájemce a nemá vlastní byt. Je-li touto osobou někdo jiný než nájemcův manžel, partner, rodič, sourozenec, zeť, snacha, dítě nebo vnuk, přejde na ni nájem, jen pokud pronajímatel souhlasil s přechodem nájmu na tuto osobu.
Z uvedeného vyplývá, že pokud s babičkou žijete ve společné domáctnosti (tzn. skutečně spolu žijete, hospodaříte atd.), pak na Vás nájem přejde bez souhlasu pronajímatele přímo ze zákona. Novou nájemní smlouvu ani dodatek není nutné uzavírat. Trvalý pobyt je pouze evidenční adresa a pokud tam skutečně nebydlíte, tak na věc nemá žádný vliv, že jste v tom bytě hlášena k trvalému pobytu.
Pokud budou splněny výše uvedené podmínky a nájem na Vás přejde, stane se tak nejdéle na dobu 2 let. Poté nájem zanikne a budete muset jednat o nové nájemní smlouvě.
Výše uvedené platí pouze v případě, že babička je jediným nájemcem bytu.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.