Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Vlastníkem bytu, kde žijeme je Městská část Praha 5 a do své smrti zde žila babička mého přítele, která měla dva syny a oni po jednom synovi - Martin (můj přítel) a Tomáš. Babička měla v držení dekret, který ji opravňoval ke koupi bytu a před svou smrtí jej rozšířila na Tomáše. 2009 započala privatizace domu ale nastal problém.

Tomáš se oženil a společně s manželkou napáchali dluhy za půl milionu korun a kvůli neschopnosti splácet upadli do osobního bankrotu. Tomáš s manželkou Janou mají v bytě trvalé bydliště. Nicméně tu nežijí, nájem platíme my jejich jménem. Být na nich, byt by už ztratili. Rádi bychom byt odkoupili, ale jelikož dekret je pouze na Tomáše a jeho manželku, kteří jsou až do 2018 v úpadku, nemohou mít žádný majetek, jelikož by byl zabaven. Varianta čekat do 2018 pro nás není schůdná. Martin zažádal v lednu 2012 o změnu trvalého bydliště na tuto adresu, aby následně společně s Tomášem a Janou zažádali o rozšíření dekretu na Martina. Trvalé bydliště zde má, ale žádost o rozšíření úřad zamítl (dety neznáme). Je jakákoli možnost byt získat? Děkuji, Samanta

ODPOVĚĎ:
Bez detailních znalostí případu Vám nemohu nijak poradit.
Doporučuji osobně navštívit příslušný Úřad městského obvodu Praha 5 a požádat jej o to, aby vám osvětlil důvody svého rozhodnutí.
Pokud jste v této městské části hlášeni k trvalému pobytu, pak jste občanem této městské části (resp. hlavního města Prahy) a můžete se k této problematice též vyjádřit na jednání zastupitelstva Městské části Praha 5, případně adresovat podnět Radě Městské části Praha 5.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.