Počet stránek ve webu: 43.144

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Bydlíme v nájmu u soukromého pronajímatele. Nájemní smlouva byla uzavřena na dobu určitou od 1. 10. 2013 do 30. 9. 2016. V nájemní smlouvě je uvedeno: „Nájemce má právo na prodloužení doby nájmu, pokud svůj zájem o prodloužení písemně sdělí pronajímateli nejpozději do 31. 7. 2016."

Pokud svůj zájem o prodloužení písemně pronajímateli včas sdělíme, pak nám není jasné, zda tímto jednostranným (? ) oznámením:
• můžeme požadovat prodloužit předmětný nájem opět na dobu určitou, anebo můžeme požadovat i prodloužení nájmu na dobu neurčitou?
• pokud pouze na dobu určitou, pak na jak dlouho můžeme nájem požadovat prodloužit? opět na tři roky? nebo na rok? nebo na libovolně dlouhou dobu? je naše volba závislá na odsouhlasení ze strany pronajímatele?
• pokud pouze na dobu určitou, budeme pak před koncem nové doby nájmu mít opět právo na další prodloužení nájmu?
Děkuji, Simona

ODPOVĚĎ:
Je to v podstatě na Vás. Jedná se o vyjádření vůle, že chcete v nájmu dále pokračovat, vůle však v tomto případě musí být oboustranná, tedy i pronajímatel musí s dalším prodloužením nájmu souhlasit. Pokud budete chtít v nájmu dále pokračovat, je na Vás, co pronajímateli navrhnete. Můžete mu navrhnout dobu určitou i neurčitou. Opět platí, že Vaše vůle se musí sejít. Totéž platí o navrhované délce nájmu v případě nájmu na dobu určitou. V tomto případě, pak opět máte právo na to, aby vám byla smlouva prodloužena, pakliže obě strany s prodloužením souhlasí.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.