Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

26.10.2013 byla nad oknem mého bytu nevhodně nainstalována satelitní anténa a kromě toho neodbornou montáží došlo k poškození pláště domu. Osobně jsem majitele satelitu upozornila na vzniklý problém. Vzhledem k tomu, že nedošlo z jeho strany k nápravě, obrátila jsem se o pomoc na předsedkyni SVJ.

Po celoročním emailovém dopisování dne 21.10.2014 byla věc projednána (na základě mé stížnosti) na schůzi vlastníků. Shromáždění nadpoloviční většinou odhlasovalo, že instalace tohoto typu nebude možné provádět do pláště domu a majitel satelitu bude informován a požádán o odinstalaci satelitu. Majitel s odinstalací nesouhlasil a předseda výboru SVJ mě v červenci 2015 (opět po celoročním dopisování) oznámila emailem, že: „Výbor SVJ se rozhodl majiteli ponechat satelit, protože z pohledu výboru má na instalaci právo. Rozhodnutí schůze SVJ se na něho nevztahuje, protože satelit byl namontován dříve, než se o něm na shromáždění hlasovalo. “ Poslední dopis od předsedkyně SVJ jsem dostala v říjnu 2015, ve kterém mi sdělila, že tento problém je pro ní uzavřen. Chci podat žalobu. Prosím poraďte. Děkuji. Daniela

ODPOVĚĎ:
Nemyslím si, že předsedkyně SVJ má tak docela pravdu. Plášť domu by měl být součástí tzv. společných prostor domu a tudíž k jakýmkoliv jeho úpravám musí dojít pouze se souhlasem společenství. Případ, kdy nastala instalace bez tohoto souhlasu by tak měl být v rozporu se zákonem. Dodatečně jistě vadu zhojit lze a to tak, že bude majiteli udělen s instalací souhlas společenství. Souhlas výboru však souhlas společenství nahradit nemůže, leda by něco jiného stálo ve stanovách. Domnívám se proto, že dodatečné schválení výborem, který jednal v rozporu s vůlí společenství je opět nezákonné. Máte pravdu v tom, že další instancí v tomto sporu je soud. Jako žalobce však dbejte na to, abyste měla dostatek důkazů dokazující Vaše tvrzení. V opačném případě totiž hrozí ztráta sporu a s ním spojená povinnost uhradit náklady řízení a to i protistraně.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.