Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

1/ v bytovém domě o 25 bytech měníme stanovy, aby byly v souladu s NOZem.
Nelíbí se mi vysoký limit 50.000 Kč pro rozhodování výboru. Navrhl jsem výboru limit přizpůsobit blíže §13 předpisu č. 366/2013 Sb. tj.
souhrnná částka 25.000 Kč a 1.000 Kč v průměru na každou jednotku.

Výbor trvá na limitu 50.000 Kč. V případě, že budu přehlasován 75% všech, mohu podat žalobu, aby v této věci rozhodl soud s přihlédnutím k § 13 předpisu č. 366/2013 Sb. Jak jsem již zmínil 50.000 Kč mi přijde hodně, navíc výbor 2x v minulosti již překročil své pravomoci a jednal tajně za zády shromáždění vlastníků (nechal úmyslně propadnout platnost měřičů tepla a zamítavě se vyjádřil k výstavbě supermarketu v blízkosti domu).
2/ v bytovém domě o 25 bytech máme 10 placených funkcí: 3 výbor, 3 kontrolní výbor, domovnice, účetní, sekretářka, uklízečka. Přijde mi to zbytečně mnoho. NOZ nevyžaduje existenci kontrolního výboru. Navrhl jsem vypustit v nových stanovách existenci kontrolního výboru. Pokud budu přehlasován, mohu soudu úspěšně navrhnout, že takový počet placených funkcí je v rozporu s dobrými mravy a dožadovat se vypuštění kontrolního výboru z nových stanov podle NOZ s ohledem na malou velikost bytového domu? Děkuji, Bedřich

(1) V působnosti statutárního orgánu společenství vlastníků jednotek je rozhodování o nabytí, zcizení nebo zatížení movitých věcí, jejichž pořizovací cena nedosáhne v kalendářním roce souhrnné částky 10000 Kč, dále rozhodování o zcizení nebo zatížení movitých věcí, jejichž zůstatková cena v kalendářním roce nepřesahuje v souhrnu 10000 Kč; to neplatí, pokud stanovy společenství vlastníků jednotek určí něco jiného.
(2) V působnosti statutárního orgánu společenství vlastníků jednotek je rozhodování o opravě nebo stavební úpravě společných částí nemovité věci, nepřevyšují-li náklady v jednotlivých případech částku 1000 Kč v průměru na každou jednotku; tento limit neplatí, pokud se jedná o opravy způsobené havárií na společných částech, nebo pokud stanovy společenství vlastníků jednotek určí něco jiného.

ODPOVĚĎ:
Podat žalobu k soudu můžete, ale domnívám se, aniž bych chtěl předjímat rozhodnutí soudu, že z výše uvedených důvodu zřejmě úspěšná nebude. Soudy zasahují do vztahů SVJ jen v závažných případech a domnívám se, že ve Vašem případě není dán žádný důvod k tomu, aby soud zasáhl do jakési samosprávy SVJ. V tom co uvátíe nespatřuji ani rozpor s dobrými mravy.
Je nutné si uvědomit, že správa domu a pozemku je záležitostí, kde se rozhoduje většinově a vždy se najde někdo, kdo není spokojen s přijatým rozhodnutím. Možnost soudu zasáhnout do samosprávy SVJ má sloužit pro zcela výjimečné případy.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.