Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Zakoupila jsem loftový byt, který má plochu uvedenou 102,60 m2. SVJ daného bytového domu mě zaslalo vyúčtování a já se ohradila, protože při přeměření bytu nesouhlasí metry a to předsíň má čtyři metry nikoli osm a galerie, která se díky malé výšce a absence schodiště nemá započítat do celkové podlahové plochy bytu při výpočtu výše nájemného jak sem si přečetla.

Tudíž platím o 13 m2 více. Celková podlahová plocha bytu skutečná je tedy 89,6. Bylo mě odepsáno, že pokud nesouhlasím s původním prohlášením vlastníka (které jsem ani nikdy neviděla a zřejmě se v něm sečetly všechny metry dohromady) a tak to je bohužel i v kupní smlouvě musím nechat zaměřit všechny bytové jednotky, kterých je v SVJ 55 a zaplatím za přeměření zhruba 60 tisíc korun. Mám vůbec nějakou šanci zdravého rozumu? V případě, že bych byt chtěla v budoucnu někdy prodat a nic bych pro skutečný stav neudělala budu další zájemce uvádět v omyl a nepravdu. A na jednu stranu postoj SVJ chápu, ostatní zřejmě za metry navíc neplatí a proč by si měli kvůli mě nechat něco měnit. Do fondu oprav chci platit jen skutečnost. Děkuji, Mirka

ODPOVĚĎ:
Způsob výpočtu podlahové plochy bytu je uveden v § 3 nařízení vlády č. 366/2013 Sb. , o úpravě některých záležitostí souvisejících s bytovým spoluvlastnictvím.
Podle tohoto ustanovení platí, že podlahovou plochu bytu v jednotce tvoří půdorysná plocha všech místností bytu včetně půdorysné plochy všech svislých nosných i nenosných konstrukcí uvnitř bytu, jako jsou stěny, sloupy, pilíře, komíny a obdobné svislé konstrukce. Půdorysná plocha je vymezena vnitřním lícem svislých konstrukcí ohraničujících byt včetně jejich povrchových úprav. Započítává se také podlahová plocha zakrytá zabudovanými předměty, jako jsou zejména skříně ve zdech v bytě, vany a jiné zařizovací předměty ve vnitřní ploše bytu.
Podlahovou plochu mezonetového bytu umístěného ve dvou nebo více podlažích spojených schodištěm uvnitř bytu tvoří půdorysná plocha všech místností vypočtená způsobem výše uvedeným a plocha pouze dolního průmětu schodiště.
V případě bytu s galerií, kdy je horní prostor bytu propojen s dolním prostorem schodištěm, se podlahová plocha galerie započítává jako podlahová plocha místnosti, pokud podchodná výška tohoto prostoru dosahuje alespoň 230 cm, i když není zcela stavebně uzavřena všemi stěnami; započítává se současně plocha dolní místnosti, má-li alespoň stejnou podchodnou výšku, a plocha dolního průmětu schodiště․ Pokud podmínky minimální podchodné výšky nejsou splněny, započte se pouze plocha dolní místnosti.
Ve Vašem dotazu uvádíte, že ve vyúčtování je podlahová plochy bytu jiná. zde upozorňuji na skutečnost, že způso rozúčtování nákladů za služby závisí na dohodě vlasníků jednotek.
Pokud k dohodě nedojde uplatní se pravidla uvedená v zákone č. 67/2013 Sb. , o službách spojených s užíváním bytu, příp. pravidla stanovená jinými právními předpisy pro dílčí oblasti služeb - např. pro rozúčtování nákladů na tepelnou energii
na vytápění a nákladů na poskytování teplé užitkové vody - stanovená vyhláškou Ministerstva pro místní rozvoj č. 372/2001 Sb. Tato vyhláška obsahuje vlastní pravidla pro výpočet podlahové plochy bytu ve vztahu k vyúčtování za tyto energie. Pokud by bylo vyúčtování provedeno v rozporu s touto vyhláškou (např. chybně vypočtená podlahová plocha bytu), pak platí, že vyúčtování se nikdy nestalo splatným a nestane se splatným do doby, než bude řádně provedeno. Proti způsobu vyúčtování můžete podat námitky (§ 8 zákona č. 67/2013 Sb.).
Na závěr bych rád uvedl, že proces odstraňování vad prohlášení je upraven v § 1168 zákona č. 89/2012 Sb. , a v následujích ustanoveních jsou též podmínky pro jeho změnu. Z uvedených ustanovení nevyplývá, že byste musela nechat přeměřit veškeré jednotky SVJ na své náklady. Pokud prokážete, že podlahová plocha Vaší jednotky není správně určena, pak musí SVJ zjednat nápravu. Neučiní-li tak, může tak učinit soud.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.