Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem ve Společenství vlastníků jedné nemovitosti, kde je 6 bytů. Každý byt má jinou podlahovou plochu-96,94,99,100,65m2 a můj nejmenší 62 m2. 7.1.2010 se shromáždění usneslo, že budeme do fondu oprav (na společné části domu) přispívat stejnou částkou 700 Kč, ne podle velikosti jednotlivých podílů na společných částech domu.

Přehlasovali mě - protože byty mají hlasy podle velikosti podílu na spol částech domu. Nyní se změnily stanovy a opět výbor navrhuje, že se zvýší příspěvek ze 700 Kč na 1000 Kč pro všechny stejně. Mohu se nějak bránit? Děkuji Hanka

ODPOVĚĎ:
Vámi popsaná situace je řešena v § 1209/1 občanského zákoníku, dle něhož platí, že je-li pro to důležitý důvod, může přehlasovaný vlastník bytové jednotky navrhnout soudu, aby o záležitosti rozhodl; v rámci toho může též navrhnout, aby soud dočasně zakázal jednat podle napadeného rozhodnutí.
Budete-li tedy shromážděním vlastníků bytových jednotek opět přehlasována, nezbude Vám, než se v této věci obrátit s žalobou na místně příslušný okresní soud. V této souvislosti je důležité pamatovat na to, že žalobu k soudu lze podat pouze do tří měsíců ode dne, kdy se vlastník bytové jednotky o rozhodnutí dozvěděl nebo dozvědět mohl, po marném uplynutí této lhůty právo podat žalobu zaniká (zmeškání tříměsíční lhůty tedy nelze prominout).
Pro přípravu žaloby Vám doporučuji využít služeb advokáta: www.advokatikomora.cz

_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník
Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde:
https://portal.gov.cz/app/zakony/

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.