Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Dala jsem výpověď z pronájmu bytu. Majitel žádost přijal, stál si podle OZ na 3 měsíční době, která byla i uvedena ve smlouvě, ale jeho přání bylo, abych se vystěhovala co nejdříve. Vystěhovala jsem se k 31.8.2015 a již nehradila další nájem na další měsíc. Od 4.9. tam bydlí nový nájemník, ale kauci mi vrátit nechce s tím, že je to úhrada nájmu na měsíc září.

Je v právu, nebo mám šanci dostat kauci zpět? Vždyť nájem na září dostal od nového podnájemníka. Děkuji, Veronika

ODPOVĚĎ:
Nájemní smlouva končí teprve uplynutím výpovědní doby. Během výpovědní doby stále trvají práva a povinnosti obou smluvních stran. Nájemce je zejména povinen platit nájemné a zálohy za služby spojené s užíváním bytu, pronajímatel je povinen nájemci umožnit nerušené užívání bytu.
Nebyla jste povinna byt vyklidit před uplynutím výpovědní doby (jednoznačně mělo dojít k zániku nájmu dohodou, nebo jste měla dřívější vystěhování odmítnout). Tato skutečnost nemá vliv na Vaší povinnost platit nájemné. Pokud jste jej nezaplatila, pronajímatel oprávněně čerpal jistotu, kterou jste složila na úhradu nezaplaceného nájemného.
Pokud Vám pronajímatel odmítá vrátit jistotu, pak se jí musíte domáhat soudní cestou a bude se jednat o spor s velmi nejistým výsledkem, který se nakonec může prodrait a skončit neúspěchem. Bez advokáta zřejmě nemáte nejmenší šanci jej vyhrát. seznam advokátů naleznete na www.advokatikomora.cz Uveďte, že Vám neumožnil užívat byt, proto chcete slevu apod.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.