Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

01/2014 jsem uzavřel nájemní smlouvu na byt v domě s pečovatelskou službou v Jesenici a zaplatil kauci ve výši jednoho nájmu 11.800,-Kč. Dne 6.2.2014 správcovská firma sdělila, že jí byla vypovězena smlouva a ukončila činnost. Protože nájem se platil měsíc dopředu "stihli" majitelé firmy vybrat nájemné za únor 2014, které jim nenáleželo a toto nevrátili, stejně tak kauci.

Ihned poté vyhlásili likvidaci firmy. Protože takto poškodili cca 80 nájemníků, podal jsem trestní oznámení, protože se domnívám, že použitím kauce ke svému hospodaření se majitelé firmy dopustili zpronevěry. Policejní orgán ani státní zástupce to neakceptovali. Domnívám se že žalovat firmu, která je v úpadku, o vydání neoprávněného majetkového prospěchu je zbytečné. Mám proto dotaz, zda by bylo možné podat žalobu přímo na majitele firmy (jedná se o dva spolumajitele) jako na fyzické osoby. Případně s jakým výsledkem. Jako důchodce bych nerad svoji ztrátu za nevrácenou kauci ještě zvyšoval o soudní poplatky a služby právního zástupce. Děkuji, Miloš

ODPOVĚĎ:
Dovoluji si poukázat na to, že likvidace společnosti a její úpadek není totéž (nejprve uvádíte, že majitelé "ihned vyhlásili likvidaci" a posléze, že je společnost v úpadku).
Pokud je společnost v úpadku, pak je jediným možným řešením přihlášení Vaší pohledávky (pokud ještě neuplynula zákonná lhůta). Pokud je společnost v úpadku a bylo zahájeno insolvenční řízení, pak tuto společnost naleznete v insolvenčním rejstříku, který je dostupný na www.justice.cz
Pokud probíhá likvidace společnosti, pak musí společnost ve svém názvu užívat dovětek "v likvidaci". Tuto skutečnost naleznete v obchodním rejstříku, který je dostupný na www.justice.cz. V tomto případě musíte uplatnit své právo u soudu, případně se přihlásit jako věřitel do likvidace, pokud k tomu likvidátor vyzval všechny věřitele.
V obou případech je však možné, že společnost nebude mít majetek, ze kterého by bylo možné uspokojit Vaši pohledávku.
Vámi nastíněné řešení není možné. Dlužníkem Vaší pohledávky je společnost, nikoliv její společníci ani statutární orgán. Žaloba proti společníkům by byla zamítnuta a soud by Vám uložil, abyste nahradil žalovaným náklady soudního řízení. Jedinou cestou je pokusit se vymoci nějaké plnění po společnosti. Otázkou je, zda bude mít dostatek majetku k tomu, aby mohl být Váš dluh uspokojen.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.