Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Chtěl bych se zeptat ohledně smlouvy o ubytování, resp. vnitřního řádu o ubytování. Zajímalo by mě, zda má správce ubytovny či jakákoliv jiná osoba povoleno vstupovat do odevzdaného ubytovacího prostoru ubytovatelem bez vědomí ubytovaného (jinými slovy do pokoje, který mám jako ubytovaný k dispozici bez mého vědomí).

Dále by mě zajímalo, zda jsem povinen ukazovat při prohlédnutí stavu místnosti svůj osobní majetek (tedy otevírat skříně, postel, apod.)
Abych shrnul své dotazy:
1) Může kdokoliv (správce, uklízečka, opravář) vstupovat na můj pokoj bez mého vědomí a mého souhlasu?
2) Jsem povinen ukazovat při prohlédnutí stavu místnosti svůj osobní majetek (otevírat skříně, postel, apod.)?
3) Mohu mít na pokoji jakýkoliv svůj majetek (včetně spotřebičů, které nepoužívám), vyjma toho co se píše v řádu?
Jsem si vědom, že závisí primárně na smlouvě o ubytování a vnitřním řádu, bohužel z důvodu omezenosti znaků se mi sem jednotlivé výňatky týkající se tohoto problému nevlezou. Děkuji, Xaver

ODPOVĚĎ:
Ad 1
Pokud je takové oprávnění stanoveno v ubytovacím řádu, pak se domnívám, že je takové jednání možné. Podpisem smlouvy o ubytování ubytované souhlasí též s ubytovacím řádem. Podmínkou však je, že s ním byl seznámen.
V ubytovacím řádu bude zřejmě uvedeno, kdo do pokoje může vstoupit - např. uklízečka za účelem výměny ložního prádla. Pokud by však do pokoje vstoupila za jiným účelem, mohla by se dopustit i trestného činu porušování domovní svobody (kdyby šla do pokoje s úmyslem něco odcizit).

Ad 2
Ubytovatel má jistě právo kontrolovat, jakým způsobem ubytovaný užívá svůj pokoj. Pod toto jeho právo lze též jistě podřadit kontrolu vybavení pokoje. Nemůže Vám však prohledávat osobní věci - např. kufr, peněženku apod.

Ad 3
Rovněž zde neshledávám rozpor se zákonem či dobrými mravy. Pokud jednací řád zakazuje, abyste měl v pokoji jiné spotřebiče než ty, které jsou povoleny, pak jste povinen toto ujednání dodržovat.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.