Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Při řešení mého problému s plynovým kotlem, jsem narazila na další a ještě závažnější věc a to na údajnou žalobu na vystěhování z bytu (asi za dlužné nájemné) a že nemám údajně platnou nájemní smlouvu. Bohužel nemám nic písemného v ruce, takže nevím, zda a kdy byla žaloba podána.

Prosím o radu, zda žaloba na vystěhování z bytu může být vůči mě uplatněna, když dluh vůči mě pronajímatel uplatnil v insolvenčním řízení a já ho řádně splácím (viz. příloha) splátkovým kalendářem. Ještě před podáním návrhu na insolvenci jsem měla snahu se spronajímatelem dohodnout na splátkovém kalendáři mého dluhu. Tento pokus jsem provedla písemně dne 14.6. 2014 na adresu pronajímatele, ale do dnešního dne jsem na tento návrh nedostala žádnou odpověď. Na místo toho jsem se nyní dozvěděla, že v bytě bydlím bez platné nájemní smlouvy a byla na mě podána žaloba na vystěhování z bytu.
Paní referentka na bytové správě na mě tlačí, že když dluh vyplatím v plné výši, tj. dlužné nájemné + příslušenství, nájemní smlouvu mi snad obnoví a stáhne přihlášku v insolvenčním řízení. Na tento návrh nemohu přistoupit, neboť se domnívám, že bych porušila mé povinnosti v insolvenčním řízení. Na celý tento problém, jsem přišla při žádosti o opravu kotle.
Mé dotazy tedy zní:
1) může po mě chtít pronajímatel úhradu veškerého dluhu?
2) může pronajímatel vůči mě uplatnit žalobu na vystěhování, pokud byla žaloba podána před insolvenčním řízením?
3) může pronajímatel vůči mě uplatnit žalobu na vystěhování, pokud byla žaloba podána po insolvenčním řízení?
Domnívala jsem se, že podáním návrhu na insolvenční řízení a přihláškou pohledávky pronajímatele, jsem chráněná insolvenčním zákonem. Bohužel nevím časový sled těchto událostí, v ruce nic písemného nemám, na DS mi paní jenom z dálky ukázala nějaké obálky, které jsem si prý nevyzvedla (je to možné …). V současné době nevím, na čem jsem a jak se dále zachovat. Děkuji, Zdena

ODPOVĚĎ:
Bylo by vhodné blíže přezkoumat, zda skutečně došlo k platnému ukončení nájemní smlouvy (pro což není dostatek relevantních informací). V tomto směru byste mohla správu požádat o opětovné doručení předmětných písemností, nebo si je u nich vyzvednout.
Pokud ano a vy nyní užíváte cizí byt bez řádné nájemní smlouvy, jste povinna jej vyklidit a žaloba na vyklizení bytu bude pravděpodobně úspěšná.
Na uvedeném nic nemění, zda pronajímatel přihlásil své pohledávky na nájemném či nikoliv. V insolvenčním řízení se řeší právě tyto peněžité dluhy, zatímco v rámci žaloby na vyklizení bytu jde o to, abyste bez právního důvodu již nadále neužívala cizí byt. Insolvenční řízní tak nemá vliv na žalobu na vyklizení bytu a chrání Vás pouze proti vymáhání peněžitých pohledávek, jenž měly být přohlášeny do insolvenčního řízení.
Co se týká požadavku okamžitého doplacení dlužných pohledávek, tak v tomto směru bych navázal na kolegu, který odpovídal přede mnou. Tento požadavek rozhodně nesplňte, neboť byste se tím mohla dopustit trestného činu zvýhodnění věřitele.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.