Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsme majiteli bytu ve SVJ a přispíváme nemalou částkou do fondu oprav. Letos (2015) v květnu byl v domě vyměněn výtah za více jak milion. Jak k tomu přijdeme, když bydlíme v přízemí, výtah nepotřebujeme a přesto se i našich peněz použilo ke koupi výtahu. Nemělo by se SVJ s námi vyrovnat? Děkuji, Norbert

ODPOVĚĎ:
Stručná odpověď na Váš dotaz zní: Žádný právní předpis nestanoví povinnost SVJ se s Vámi finančně (či jinak) vyrovnat, případné vyrovnání je tudíž interní záležitostí SVJ.

V první řadě je nutné si uvědomit, že výtahy v bytovém domě jsou společnou částí tohoto domu. To v obecné rovině vyplývá z § 1160 občanského zákoníku, dle něhož jsou společné alespoň ty části nemovité věci, které podle své povahy mají sloužit vlastníkům bytových jednotek společně, a to i zařízení sloužící vlastníkům bytových jednotek společně. V § 5/1 písm. h) nařízení vlády o úpravě některých záležitostí souvisejících s bytovým spoluvlastnictvím je pak výslovně uvedeno, že společnou částí bytového domu jsou i výtahy ve společných částech, včetně evakuačních a požárních výtahů.

Co se týče přispívání na správu (tzn. i revize, opravy, výměny apod.) společných částí bytového domu, platí dle § 1180/1 občanského zákoníku, že nebylo-li jinak určeno, je vlastník bytové jednotky povinen přispívat na správu domu a pozemku ve výši odpovídající jeho podílu na společných částech (tento podíl se vypočte jako poměr velikosti podlahové plochy bytu k celkové podlahové ploše všech bytů v domě, není-li v prohlášení určeno něco jiného).

Ve Vámi popsaném případě lze tedy uzavřít, že přestože výtah, jako společnou část bytového domu, nevyužíváte, jedná se stále o část domu, jehož jste spoluvlastníkem, přispíváte tedy na společnou věc, což je dle shora uvedeného § 1180/1 občanského zákoníku Vaší povinností.

Máte-li zájem o zohlednění skutečnosti, že výtah nevyužíváte, je nutné, aby o tom rozhodlo shromáždění SVJ. Dle § 1208 písm. a) a d) občanského zákoníku totiž platí, že shromáždění SVJ rozhoduje o změně stanov SVJ a také schvaluje celkovou výši příspěvků na správu bytového domu pro příští období (přičemž zároveň rozhoduje o vyúčtování nebo vypořádání nevyčerpaných příspěvků).

Svůj návrh proto můžete přednést na nejbližším zasedání shromáždění SVJ. V této souvislosti pouze připomínám, že Váš návrh bude řádně odhlasován, pokud:

- budou přítomni vlastníci bytových jednotek, kteří mají nadpoloviční většinu všech hlasů,

- bude s Vaším návrhem souhlasit nadpoloviční většina hlasů přítomných vlastníků bytových jednotek (je však možné, že stanovy SVJ požadují v této souvislosti dosažení jiné většiny hlasů),

jak vyplývá z § 1206/2 občanského zákoníku.

_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník
nařízení vlády č. 366/2013 Sb. , o úpravě některých záležitostí souvisejících s bytovým spoluvlastnictvím
Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde:
https://portal.gov.cz/app/zakony/

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.