Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Problém se týká ohledně nájemného. Nájemní smlouvu jsme měli do 31.8.2016, nájem jsme ukončili a dle smlouvy jsme se dohodli na 3měsíční výpovědní lhůtě, s tím, že když se majitelce podaří byt pronajmout dříve, vrátí nám část nájemného po nástupu nových nájemníků. Nájem jsme platili vždy měsíc dopředu.

S novými nájemníky uzavřela smlouvu od 14.11.2015, takže nám měla vrátit nájem za zbylých 13 dnů v listopadu. Byt jsme uklidili a předali do původního stavu. Majitelka nám dne 25.11.2015 poslala vratnou kauci, kterou jsme složili na začátku nájmu, avšak nám nevrátila část nájemného a po té co jsme se jí telefonicky dotazovali, nám další den zaslala seznam, co vše je zničené + částku, kterou si za to chce účtovat. S čímž nesouhlasíme a ve smlouvě je jasně dáno, že po nástupu nových nájemníku nám bude vráceno část nájemného. Když už si chtěla něco účtovat, mohla z kauce, kterou nám však vrátila. Peníze nám nechce vrátit. Mockrát děkuji za odpověď. Martina

ODPOVĚĎ:
Pokud jste se dohodly na tom, že Vám pronajímatelka vrátí alikvotní část nájemného, pokud se jí podaří sehnat nájemníky a tuto dohodu jste uzavřely písemně, nebo jste schopna nějakým způsobem prokázat její existenci, pak Vám musí pronajímatelka vrátit část nájemného za 13 dnů v listopadu.
Pokud pronajímatelka tvrdí, že jste v bytě způsobila škodu, nechť své tvrzení dokáže.
Můžete pronajímatelku vyzvat k zaplacení dlužné částky a stanovit ji k tomu přiměřenou lhůtu. Písemnou výzvu zašlete doporučeně s dodejkou. Pokud Vám nevyhoví, obraťte se na advokáta, který Vám pomůže napsat žalobu. Rovněž přezkoumá všechny relevatní skutečnosti a posoudí, zda příp. jak velkou máte šanci uspět (bez znalosti všech detailů to není možné ani odhadnout). Pokud by u soudu namítla, že jí dlužíte peníze, musela by všechny relevantní skutečnosti prokázat. Seznam advokátů naleznete na www.advokatikomora.cz

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.