Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Může mi pronajímatel dát výpověď z nájmu bytu z důvodu rekonstrukce domu? Jak by měl vůči mně správně postupovat v případě celkové rekonstrukce domu? Majitel je společnost s ručením omezeným, má dům ve vlastnictví 15 let. Za celou dobu se v domě prováděly jen nezbytné opravy v případě havárií.

Dům nebyl nikdy zcela obsazený, měli tedy dost možností i času provést rekonstrukci postupně. Majitel se chce nájemníků zbavit úplně. Se smlouvami na dobu určitou již odešli, zůstávám já a dva důchodci, všichni máme dekrety o přidělení bytu od OPBH. Majitel mi poslal dopis se sdělením, že dojde k převodu obch. podílu ve společnosti a nový společník má zájem neprodleně zahájit rekonstrukci domu, takže užívání bytu bude ztíženo, že bude předběžně jednáno o ukončení nájemních smluv a posléze budou tyto dohody podepsány. Termín není uveden. K jednání byla zmocněna zástupkyně budoucího společníka, telefonicky mi nabídla byt poblíž. Myslím, že majitel nepostupuje správně a zkouší dostat nás pryč, jak to jen půjde. Děkuji. Lenka

ODPOVĚĎ:
Od 1. 1. 2014 již není možné, aby pronajímatel vypověděl nájemní vztah z důvodu oprav bytu nebo dobu, při jejichž provádění nešlo dům nebo byt delší dobu užívat. Výpověď z tohoto důvodu obsahoval již zrušený zákon č. 40/1964 Sb. , občanský zákoník (tzv. starý občanský zákoník, účinný do 31. 12. 2013). Od 1. 1. 2014 se však nájem řídí zákonem č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník, který výpověď z výše uvedeného důvodu neumožňuje.
Situace, kdy byt nebo dům nelze užívat z důvodu probáhajících oprav je řešena v § 2260 až § 2262 nového OZ.
Podle těchto ustanovení platí, že nájemce je povinen strpět úpravu bytu nebo domu, popřípadě jeho přestavbu nebo jinou změnu, jen nesníží-li hodnotu bydlení a lze-li ji provést bez většího nepohodlí pro nájemce, nebo provádí-li ji pronajímatel na příkaz orgánu veřejné moci, anebo hrozí-li přímo zvlášť závažná újma. V ostatních případech lze změnu provést jen se souhlasem nájemce.
Nevyžaduje-li se nájemcův souhlas k provedení úpravy, přestavby nebo jiné změny bytu nebo domu vyžadující vyklizení bytu, má pronajímatel právo započít s prováděním prací až poté, co se vůči nájemci zaváže poskytnout přiměřenou náhradu účelných nákladů, které nájemci vzniknou v souvislosti s vyklizením bytu, a zaplatí nájemci na tyto náklady přiměřenou zálohu.
Nevylučují-li to okolnosti případu, sdělí pronajímatel nájemci nejméně tři měsíce před zahájením prací alespoň povahu těchto prací, předpokládaný den jejich zahájení, odhad jejich trvání, nezbytnou dobu, po kterou musí být byt vyklizen a poučení o následcích odmítnutí vyklizení; zároveň se pronajímatel zaváže k náhradě účelných nákladů a uvede, jakou zálohu na náhradu nabízí.
Neprohlásí-li nájemce pronajímateli do deseti dnů po oznámení, že byt na požadovanou dobu vyklidí, má se za to, že vyklizení bytu odmítl.
Je-li nutné vyklizení bytu nejdéle na dobu jednoho týdne, postačí oznámit nájemci alespoň deset dnů před zahájením prací. Lhůta k prohlášení nájemce se zkracuje na pět dnů.
Odmítne-li nájemce byt vyklidit, může pronajímatel navrhnout soudu, aby rozhodl o vyklizení bytu; nepodá-li však návrh do deseti dnů po nájemcově odmítnutí, právo domáhat se vyklizení bytu zaniká.
Prokáže-li pronajímatel účelnost úpravy, přestavby nebo jiné změny bytu nebo domu a nezbytnost vyklizení bytu, soud návrhu vyhoví; přitom může stranám uložit přiměřená omezení, která na nich lze rozumně požadovat. Před rozhodnutím o vyklizení bytu nelze práce provádět, ledaže soud provádění prací povolí.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.