Počet stránek ve webu: 43.146

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Prosím, o zodpovězení dotazu ve věci pronájmu bytu: nájemce s pronajímatelem má sepsanou nájemní smlouvu, ve které je uvedeno, že výpověď je možná dohodou (ve smlouvě není uvedena výpovědní lhůta). V prosinci podal nájemce výpověď k 31.1. následného roku. Pronajímatel se nyní ohání tříměsíční výpovědní lhůtou a nechce výpověď akceptovat.

Má pronajímatel právo na tříměsíční výpovědní lhůtu nebo musí akceptovat nájemní smlouvu? Děkuji za odpověď a přeji hezký den, Soňa

ODPOVĚĎ:
Nejprve bych chtěl zmínit, že pojem "výpověď dohodou" je z právního hlediska nesmysl. Výpověď je jednostranné právní jednání, kterým jedna ze smluvních stran ukončí právní vztah, a to bez ohledu na vůli druhé smluvní strany. Zatímco dohoda je dvoustranné právní jednání, na obsahu dohody se musí smluvní strany dohodnout.
Pokud ve smlouvě není uvedena výpovědní doba, uplatní se zákonná výpovědní doba.
Z Vašeho dotazu není jasné, zda je nájemní smlouva uzavřena na dobu určitou nebo neurčitou.
Pokud je smlouva uzavřena na dobu určitou, pak podle § 22287 zákona č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník, platí, že nájemce může vypovědět nájem na dobu určitou, změní-li se okolnosti, z nichž strany při vzniku závazku ze smlouvy o nájmu zřejmě vycházely, do té míry, že po nájemci nelze rozumně požadovat, aby v nájmu pokračoval. Takovým důvodem je např. situace, kdy nájemce získá zaměstnání v jiném místě a není možné denně dojíždět. Výpovědní doba činí 3 měsíce.
Pokud je smlouva uzavřena na dobu neurčitou, může nájemce vypovědět smlouvu z jakéhokoliv důvodu. Výpovědní doba činí 3 měsíce.
V obou případech pak platí, že výpověď musí být písemná a výpovědní doba počíná běžet prvního dne měsíce následujícího po měsíci, ve kterém dojde výpověď druhé smluvní straně. POkud tedy bude výpověď doručena ještě v prosinci 2015, počíná výpovědní doba běžet od 1. 1. 2016.
V obou případech rovněž platí, že smlouva končí až uplynutím výpovědní doby. Do té doby mají smluvní strany stejná práva a povinnost jako před tím, než jedna strana podala výpověď (zejména platit nájemné a zálohy za služby spojené s užíváním bytu).
I přes výše uvedené však smluvním stranám nic nebrání, aby se vzájemně dohodly na tom, že nájem skončí v jiný den.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.