Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Dům SVJ, byt po rekonstrukci, sousedka nad námi je schizofrenička a vytápí nám byt - havárie vodovodních rozvodů v bytě sousedky. Sousedka neotvírá nikomu, nekomunikuje, pokud je zastižena, utíká bez jakéhokoliv řešení pryč. Zastavili jsme vodu do poloviny domu uzávěrem vody ve sklepě (uzávěr přístupný všem a sousedka může vodu kdykoli pustit).

Máme mokré zdi a stropy, voda stékala po stěnách, do plynového kotle a sádrokartonové příčky plné vaty a elektrických kabelů. Několikrát přítomnost policie, ale sousedka neotvírala. Se spolubydlícím sousedky jsme vícekrát jednali o opravě a pokaždé domluvili instalatéra. Majitelka bytu ve smluvenou dobu opět neotvírala, oprava nebyla provedena. SVJ věc nechce řešit z důvodu problému v soukromém bytě sousedky. Sousedka neplatí zálohy SVJ a byla na ní podána žaloba pro její dluh. Žaloba pozastavena z důvodu řízení o zbavení svéprávnosti, které je odloženo na leden 2016. Jak co nejrychleji zajistit opravu v bytě sousedky (třeba i na naše náklady)? Má cenu se nějak upínat k výsledku řízení o zbavení svéprávnosti? Děkuji, Zdeněk

ODPOVĚĎ:
Pokud soud v řízení o omezení svéprávnosti omezí svéprávnost sousedky, jmenuje jí opatrovníka, který za ní bude právně jednat. Poté se budou veškeré záležitosti řešit právě s tímto opatrovníkem (náhrada škody, žaloby na dlužné částky atd.).
Pokud opětovně hrozí vznik závažných škod, mohlo by situaci pomoct vyřešit předběžné opatření soudu, na základě kterého by byly provedeny nejnutnější opravy.
Za tímto účelem však doporučuji kontaktovat advokáta, který Vám pomůže alespoň sepsat návrh na vydání tohoto předběžného opatření. Seznam advokátů naleznete na www.advokatikomora.cz

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.