Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Špatná konstrukce bytu ve starším bytovém domě - výskyt plísní, 2011 jsem si zakoupil byt, který pronajímám. Opakovaně několika různým nájemníkům nastal problém vlhnutí stěny kolem oken, rohu mezi stěnou a stropem, a spíže. Navíc se ve vlhkých místech objevila plíseň.

Tuto plíseň museli nájemníci likvidovat Savem atp. přibližně jednou týdně, kdy se plísně opět objevily. Spíž postižená plísní je nevyužitelná. Závěr odborníků: cca 40 let starý byt v bytovém domě se nachází v posledním podlaží u střechy a na kraji bytového domu, kde se v určitých místech oslabené konstrukce vyskytují takzvané tepelné mostky. Řešením tohoto problému je:
1) zateplení celého domu
2) dílčího zateplení zvenku kolem oken a zvenku nad tepelnými mosty takové opatření by vyšlo na cca 50.000 Kč u mého bytu.
MOJE DOTAZY TEDY ZNÍ:
A) může se stav bytu díky konstrukčním nedostatkům považovat jako za havarijní, tak aby SVJ na základě ku příkladu znaleckého posudku bylo povinno provést alespoň dílčí zateplení?
B) dá se toto považovat za skrytou vadu, kterou již díky promlčení nemohu uplatňovat?
C) Jak mohu uplatňovat ušlý zisk z pronájmu?
Děkuji, Honza

ODPOVĚĎ:
A) Přiznám se, že definici havarijního stavu neznám. Podle mého názoru tento stav havarijní není, avšak ať už je či není, jeho řešením by se SVJ mělo rovněž zabývat. Zkuste na nejbližší schůzi SVJ opravu navrhnout. Nebudete-li úspěšný, obraťte se se svým nárokem na soud.
B) Ano, o skrytou vadu se bezpochyby jedná. Samozřejmě za podmínky, že jste o těchto problémech nebyl ze strany prodávajícího obeznámen. A ano, bohužel pro Vás, nárok je již promlčen. Podle právní úpravy, platné v době, kdy jste byt pořizoval, platilo, že vady musí kupující uplatnit u prodávajícího bez zbytečného odkladu, práva z odpovědnosti za vady se může kupující domáhat u soudu, jen jestliže vady vytkl nejpozději do šesti měsíců.
C) Obávám se, že nyní již nijak. Ušlý zisk byste mohl uplatňovat vůči prodávajícímu na základě jeho vadného plnění (tedy prodeji nemovitosti s vadami). Vzhledem ke skutečnosti, že tento Váš (základní) nárok je již promlčen, promlčení podléhají i odvozené nároky z nároku základního, tedy nárok na náhradu škody.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.