Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsme malé bytové družstvo a nové představenstvo je ustanovené celkem 12 měsíců k datu 11/2015. Funkcionáři nemají uzavřenou Smlouvu o výkonu funkce, ani jinou smlouvu o činosti a přesto pobírají odměnu ve výši 1.500 Kč, která byla schválena předcházejícímu představenstvu.

Je takto vyplacená odměna právoplatná nebo se jedná o neoprávněné vyplacení odměn. Je nutné vrátit neprávem vyplacenou odměnu dle § 777/3 a po době 6 měsíců bez smlouvy je výkon funkce bezplatný. Jaká je promlčecí lhůta? Děkuji, Hanuš

ODPOVĚĎ:
§ 59 ZOK - smlouva o příkazu
Práva a povinnosti mezi obchodní korporací a členem jejího orgánu se řídí přiměřeně ustanoveními občanského zákoníku o příkazu, ledaže ze smlouvy o výkonu funkce, byla-li uzavřena, nebo z tohoto zákona plyne něco jiného.
Není-li odměňování ve smlouvě o výkonu funkce sjednáno v souladu s tímto zákonem, platí, že výkon funkce je bezplatný.
Není-li však uzavřena smlouva, pak by se mělo postupovat zřejmě přiměřeně dle NOZ, tedy že příkazce poskytne příkazníkovi odměnu, byla-li ujednána nebo je-li obvyklá, zejména vzhledem k příkazcovu podnikání. V tomto případě nepochybně nějaká odměna obvyklá je, ale samozřejmě je otázkou v jaké výši.

§ 656 ZOK - členská schůze
určuje výši odměny představenstva, kontrolní komise a členů jiných orgánů družstva zřízených stanovami, pokud je oprávněna podle stanov tyto orgány nebo jejich členy volit a odvolávat
schvaluje smlouvu o výkonu funkce podle § 59.

Postavit odměňování na jisto by tedy měla členská schůze schválením smlouvy včetně stanovení adekvátní výše odměny. Nebyla-li s novými členy představenstva uzavřena smlouva, tak si nemyslím, že by výkon měl výkon výlučně bezplatný. Ono přechodné ustanovení 777/3 dopadá na jinou situaci, a to uzpůsobení smlouvy o výkonu funkce zákonu o obchodních korporacích. Pokud by odměna nebyla v daném případě obvyklá, pak by bylo rozdíl možno vymáhat jako bezdůvodné obohacení. Promlčecí lhůta je v takovém případě 3 roky ode dne vyplacení jednotlivých měsíčních odměn.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.