Počet stránek ve webu: 43.142

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Když u někoho bydlím v jeho rodinném domě déle než tři roky, investuji tam a hradím výdaje, vzniká mi podle nového občanského zákoníku nájem i bez písemné nájemní smlouvy? A pokud by mě někdo chtěl vykázat policií na základě výmyslů, mohu se proti tomu nějak bránit předem (např. zajít na policii a informovat je o tom, ohlásit trestný čin křivého obvinění, pomluvy apod? ). Děkuji Mirka

ODPOVĚĎ:
Podle § 2238 zákona č. 89/2012 Sb. , platí, že užívá-li nájemce byt po dobu tří let v dobré víře, že nájem je po právu, považuje se nájemní smlouva za řádně uzavřenou.
Nastane-li situace, že strany neuzavřely platnou smlouvu nebo že neuzavřely smlouvu vůbec, ale nájemce byt dlouhodobě užívá v dobré víře, že nájem je po právu a strany se chovají, jakoby nájem platně vznikl a trval, chrání zákon nájemce v tom, že zakládá domněnku, že nájemní smlouva vznikla.
Z toho, co jste uvedla vyplývá, že by tomu tak mohlo být. Jednoznačný závěr však může učinit pouze soud a netroufám si předvídat, jak by rozhodl, jelikož se jedná o věc poměrně novou a dosud nevyjudikovanou.
Pokud nájemní smlouva vznikla, pak Vás policie nemůže vykázat aniž by byly splněny zákonné podmínky. Pokud však nájemní smlouva (tak jak bylo popsáno výše) nezvnikla, pak užíváte dům na základě souhlasu jeho vlastníka a ten Vás může kdykoliv požádat, abyste dům opustila.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.