Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Podnájemník 4 měsíce nezaplatil podnájemné. Podle smlouvy je možné ho vystěhovat. Je na neschopence i tak je možné ho vystěhovat? Mám garsonku, tu pronajímám a pán jednou zaplatí, pak 2x ne. Můžu ho vystěhovat v pracovní neschopnosti? Děkuji Ondřej

ODPOVĚĎ:
Z toho co uvádíte usuzuji, že se jedná o nájem, nikoliv podnájem.
Pokud nájemce 4 měsíce nezaplatil nájemné, musíte nájemní smlouvu nejprve vypovědět.
Naskýtají se Vám 2 možnosti. Buď můžete nájem vypovědět podle § 2288 odst. 1 písm. a) zákona č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník (dále jen "OZ"). V takovém případě je výpovědní doba 3 měsíční a počíná běžet prvního dne měsíce následujícího po měsíci, ve kterém byla výpověď doručena nájemci.
Další možností je vypovědět nájem na základě § 2291 OZ. Podle tohoto ustanovení platí, že poruší-li nájemce svou povinnost zvlášť závažným způsobem, má pronajímatel právo vypovědět nájem bez výpovědní doby a požadovat, aby mu nájemce bez zbytečného odkladu byt odevzdal, nejpozději však do jednoho měsíce od skončení nájmu. Neuvede-li pronajímatel ve výpovědi, v čem spatřuje zvlášť závažné porušení nájemcovy povinnosti, nebo nevyzve-li před doručením výpovědi nájemce, aby v přiměřené době odstranil své závadné chování, popřípadě odstranil protiprávní stav, k výpovědi se nepřihlíží.
Z uvedeného vyplývá, že výpověď udělená podle § 2288 odst. 1 písm. a) OZ je z formální stránky jednoduší.
Společné oběma druhům výpovědí je, že výpověď musí být písemná a musí v ní být uvedený důvod. Pronajímatel musí ve výpovědi poučit nájemce o tom, že má právo podat návrh soudu, aby přezkoumal, zda je výpověď oprávněná, do dvou měsíců ode dne, kdy mu výpověď došla a dále, že může proti výpovědi vznést námitky.
Poté co nájem zanikne, může pronajímatel vyzvat nájemce k tomu, aby byt vyklidil. Pokud tak neučiní, musí se obrátit na soud s žalobou na vkylizení bytu. Dočasná pracovní neschopnost nájemce nemá na uvedenou situaci žádný vliv.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.