Počet stránek ve webu: 43.141

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

12.8.2015 jsem obdržel od Stavebního bytového družstva POKROK Praha (dále jen SBD) výzvu k úhradě dluhu na členských příspěvcích za 2005-2015. Přibližně v této době docházelo k odprodejům družstevních bytů do osobního vlastnictví bývalých nájemníků. Stejnou výzvu obdržela i větší část mých sousedů.

U každého z nás je situace ohledně případné existence členství trochu jiná:
- někteří odkoupili byt a stále v něm žijí (dohledali jsme, že součástí smlouvy o převodu bytu je odstavec, který říká, že převodem bytu nezaniká členství v SBD). Někteří předpokládali, že neplacením členských příspěvků jejich členství samo zanikne. Někdo jiný požádal o zrušení členství dopisem a když přestaly chodit složenky, tak předpokládal, že členem už není. Někde jsou už noví vlastnící.
- já např. odkoupil byt už v osobním vlastnictví od původních vlastníků v roce 2003, takže nechápu jak jsem se mohl stát členem SBD, i když SBD tvrdí, že má mnou podepsaný doklad o převodu členství z původního vlastníka na mě (s datem 6 měsíců poté, co jsem byt koupil).
Od 2004 existuje v našem domě SVJ, které plně převzalo jeho správu. Od tohoto roku nás SBD nezvalo na žádné schůze, prakticky s námi jako s jeho členy nekomunikovalo, ze členství jsme neměli žádné výhody či prospěch. Navíc SBD nám tvrdí, že nám každý rok posílali složenku na úhradu členského příspěvku (někteří sousedé tvrdí, že jim občas nějaká složenka přišla, kterou většinou i uhradili, ale to bylo naposledy 2009).

V případě, že nám SBD dokáže, že jsme i nadále jeho členy:
- může po nás vymáhat nezaplacené členské příspěvky za tak dlouhou dobu? Není zde nějaká promlčecí doba?
- můžeme se vůči takovému postupu nějak bránit? V této souvislosti mě napadají např. tyto scénáře:
- neplacením členských příspěvků nedodržoval člen povinnosti dané stanovami a měl být z SBD vyloučen
- nechodily složenky a tudíž nebylo jak a komu platit
- pokud každý rok byli dle SBD členové obesláni složenkami ohledně zaplacení členských příspěvků, jak je možné, že nebyli neplatiči identifikováni už daný rok? Nejedná se o pochybení vedení SBD, které mělo jako zodpovědný orgán dbát na řádné hospodaření SBD (což mimo jiné je i docílit placení členských příspěvků) a vzniklou škodu (nezaplacené členské příspěvky) by mělo uhradit? Nebo existuje nějaká jiná možnost po kom tuto škodu vymáhat z titulu neplnění si svých pracovních nebo jiných povinností? Děkuji, Mojmír

ODPOVĚĎ:
Bohužel bez znalosti stanov, smluv a ostatních listin, které uvádíte, není možné poskytnout bližší informace. Proto se omezím na toliko informace obecné.
Právo na zaplacení členských příspěvků podléhá promlčení. Za roky 2005 až 2013 bude promlčecí lhůta 4-letá, podle § 397 zákona č. 513/1991 Sb. , obchodní zákoník, ve znění pozdějších předpisů, který byl v této době účinný. Příspěvky za roky 2014 a 2015 se promlčí v 3-leté promlčecí lhůtě podle § 629 zákona č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník. Pokud dlužník vznese při soudním sporu námitku promlčení, pak soud žalobci právo nepřizná. Jinými slovy, promlčené pohledávky lze splnit dobrovolně, ale nejsou vymahatelné (soudně či exekucí).
Pokud to není uvedeno ve stanovách, pak samotné neplacení členských příspěvků nemá za následek zánik členství v bytovém družstvu. Z tohoto důvodu však může být člen družstva vyloučen. Dokud vyloučen není, je stále členem družstva.
Pokud je osoba stále členem družstva, pak je vázána stanovami a je povinna hradit členské příspěvky ve stanovené lhůtě. Nelze poukazovat na skutečnost, že jej družstvo nevyzvalo.
Statutární orgán družstva má jistě povinnost zajistit řádné placení členských příspěvků členy družstva. Jako škodu by jim bylo monžé přičíst pouze ty příspěvky, které se díky promlčení staly nevymahatelnými. Rozhodně ne ty, které vymůžou, byť se zpožděním. Placení členských příspěvků je povinností člena družstva, nikoliv člena statutárního orgánu.
Jak jsem již uvedl výše, pro posouzení existence členství v družstvu nemám dostatek relevantních informací. Vzhledem k rozsahu nutných informací a ke složitosti věci Vám doporučuji, abyste kontaktoval advokáta, který Vám poskytne bližší informace ohledně Vašeho členství v družstvu. Pak budete mít jistotu, zda je požadavek družstva oprávněný či nikoliv. Seznam advokátů nalezente na www.advokatikomora.cz

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.