Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám právo jako člen SVJ znát kromě výše dluhů za platbu příspěvků za správu domu a pozemku a dluhů na zálohách na služby i jména dlužníků s tím, že s osobními údaji nebudu dále manipulovat a nezveřejnovat je. Děkuji, Mirek

ODPOVĚĎ:
Jsem přesvědčena, že ano. Jako člen společenství vlastníků jednotek jste rovněž členem shromáždění Vašeho společenství, což je orgán, který sdružuje právě všechny vlastníky. Do jeho působnosti mimo jiné patří schválení účetní závěrky, vypořádání výsledku hospodaření a zprávy o hospodaření společenství vlastníků a správě domu, jakož i celkové výše příspěvků na správu domu pro příští období a rozhodnutí o vyúčtování nebo vypořádání nevyčerpaných příspěvků. Zákon hovoří o zprávě o hospodaření domu, což je pojem sice široký, avšak z logiky věci z toho vyplývá, že v oblasti pohledávek byste měl znát nejen jejich výši, ale i další podrobnosti, což jsou jména dlužníků. Vy jste věřitel a dlužník se nemůže dovolávat ochrany osobních údajů, budete-li chtít znát jeho jméno. V takovém případě by zde byla dána nerovnost, která není nikterak ospravedlnitelná.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.