Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Sousedova 2 okna jsou do naší zahrady. Jsou výš, takže má přehled o celém dění na zahradě. To i využívá. Ruší stále soukromí. Co mohu dělat a jak by okna měla být přizpůsobena? Mám vůbec právo se nějak bránit a mít nějaké požadavky? Děkuji, Dana

ODPOVĚĎ.
Ve Vašem případě je rozhodné, jakým způsobem soused Vaše soukromí ruší, tzn. zda pouze dění na Vaší zahradě sleduje z oken svého domu či zda o tom pořizuje např. i záznamy na fotoaparát, kameru apod. (popř. jak často tak činí).

Dle § 81/2 občanského zákoníku jsou chráněny mimo jiné soukromí každého člověka, jakož i jeho projevy osobní povahy. Podrobnější pravidla pro ochranu podoby člověka a jeho soukromí jsou pak uvedena v § 84 a násl. občanského zákoníku.

V tomto ohledu je podstatným zejména § 86 občanského zákoníku, dle něhož nesmí nikdo zasáhnout do soukromí jiného, nemá-li k tomu zákonný důvod. Zejména nelze bez svolení člověka narušit jeho soukromé prostory, sledovat jeho soukromý život nebo pořizovat o tom zvukový nebo obrazový záznam, využívat takové či jiné záznamy pořízené o soukromém životě člověka třetí osobou, nebo takové záznamy o jeho soukromém životě šířit.

Domníváte-li se, že sledováním dění na Vaší zahradě bylo Vaše soukromí narušeno podstatným způsobem, tzn. že byla dotčena Vaše osobnostní práva, můžete se ve smyslu § 82/1 občanského zákoníku domáhat, aby bylo od tohoto neoprávněného zásahu upuštěno nebo aby byl odstraněn jeho následek. Ve Vámi popsaném případě se tak můžete obrátit na soud s žalobou, v níž vylíčíte skutkový stav, přiložíte maximum důkazů a budete se domáhat, aby soud Vašemu sousedovi zakázal narušovat Vaše soukromí cíleným pozorováním dění na Vaší zahradě. V této souvislosti je však nezbytné poukázat na poměrnou nejistotu výsledku takového soudního sporu (zejména v otázce dokazování míry narušení Vašeho soukromí sousedem), stejně jako je nutné vzít v úvahu praktickou nevymahatelnost případného rozsudku. Pro přípravu žaloby Vám doporučuji využít služeb advokáta:

http://www.advokatikomora.cz

Ze znění dotazu pak nepředpokládám, že právní závadnost počínání Vašeho souseda by svou intenzitou naplnila skutkovou podstatu trestného činu nebezpečného pronásledování, kterého se dle § 354/1 písm. b) trestního zákoníku dopustí ten, kdo jiného dlouhodobě pronásleduje tím, že vyhledává jeho osobní blízkost nebo jej sleduje, a toto jednání je způsobilé vzbudit v něm důvodnou obavu o jeho život nebo zdraví nebo o život a zdraví osob jemu blízkých.

Co se týče umístění oken sousedova domu, je nezbytné vycházet z § 25 vyhlášky o obecných požadavcích na využívání území (vyhl. č. 501/2006 Sb.), který však upravuje prakticky pouze umístění oken obytných místností ve vztahu k odstupům sousedních staveb, umístění oken směrem do zahrady sousedního pozemku zde nijak regulováno není.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.