Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Máme byt v SJM. Shromáždění SVJ 22.10.2014 schválilo protiprávní věc. Lze se proti tomu bránit a distancovat se? V domě je místnost, která je ve spol. vlastnictví. Je používaná jako kočárkárna, ale někdo do ní uloží i kolo a to je problém. O možném využití místnosti nemáme podklady, že by byla pouze pro kočárky.

SVJ to chtělo upravit. Ale neschválila se cesta pomocí určení pravidel. Rozhodnutí znělo: „Pokud zde bude nějaké kolo po 1.1.2015, má výbor pravomoc vyměnit zámek a klíče od místnosti dát jen tomu, kdo vlastní kočárek." Dojde tak k situaci, kdy bude předseda rozhodovat, kdo má právo využívat svůj majetek, jde tedy o vyloučení některých vlastníků. Vůbec již ne o způsobu využití, dál to již nikdo sledovat nebude. Jakým způsobem je možné toto napadnout? Je jiná cesta než žaloba k soudu? Hlasovala jsem proti. Pokud by někdo uplatnil náhradu škody, nebo jinak dopadlo to rozhodnutí na členy SVJ, chtěla bych, aby to nešlo za námi, jako hlasujícími proti. Lze se nějak distancovat, či jako člen SVJ jsme zodpovědní i za to, s čím jsme nesouhlasili?

ODPOVĚĎ:
Pokud jste byli přehlasováni schůzí vlastníků, znamená to, že se musíte obrátit už jen na soud, aby sporné rozhodnutí zrušil. Co se týče odpovědnosti za případnou škodu, zde je cesta poměrně komplikovaná. Pokud by se v kočárkárně objevilo kolo, výbor nemá právo jej odstranit tím způsobem, že by bylo znehodnoceno (že jej kupříkladu vyveze někam ven, kde by hrozilo jeho zcizení), také nemá právo vlastníkovi kola bránit v jeho dalším užívání (že kupříkladu kolo v místnosti zamkne a neumožní mu jeho další užívání). Pokud by přeci jen tyto excesy nastaly, je odpovědná osoba, která je činí, neboť se jedná o porušení zákona a překročení pravomocí, které jsou společenství dány. Jistě je možné, že by se kupříkladu předseda snažil „schovat“ za rozhodnutí SVJ, nicméně to mu ani ve Vámi popisovaném znění nedává možnost porušovat zákon. V případě sporného ustanovení, SVJ má právo si určit, jaká místnost bude mít jaké určení. Pakliže se na určení všichni shodnete, není problém, v opačném případě je třeba obrátit se na soud. Pokud nechcete soudně věc řešit, trvejte, aby v zápise z rozhodnutí bylo uvedeno Vaše odlišné stanovisko.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.