Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Se známou jsem se domluvil na pronajímání družstevního bytu, který zdědila údajně po bývalém příteli její matky. Byt byl v dezolátním a neprodejném stavu a to v celém jeho rozsahu. 03/2013 jsem započal rekonstrukci tohoto bytu na základě ústní dohody:

- Ústní dohoda byla následovná:
byt si musím na vlastní náklady vyklidit a přizpůsobit k uživatelnému stavu. Dle majitelky jsem měl poté byt k užívání na cca 4 roky kdy byla dohodnuta cena cca 5 400, -Kč měsíčně, kterou budu majitelce členských práv bytového družstva zasílat na účet vždy do 15. dne v měsíci. V této ceně měli být energie, voda a poplatky družstvu. Po čtyřech letech dle slov majitelky „se uvidí co s bytem bude" - zda členská práva prodá a mě doplatí rozdíl odhadů ceny nemovitosti a nebo do bytu půjde bydlet její syn a co se týče mých nákladů, tak jsem byl ujištěn že se nemusím bát. Písemnou smlouvu nemám, byl jsem vykázán z bytu.
Cena rekonstrukce a nového vybavení se vyhoupla na cenu okolo 150 000 Kč bez kalkulace ceny práce, kterou jsem v naprosté vetšině úkonů zastal sám. Nová koupelna, WC, podlahy štuky, kuchyňská linka - celková cena s prací by tedy byla okolo 200.000 Kč. Částka, kterou jsem požadoval za rekonstrukci bytu s tím, že vybavení nechám tak jak je, činní 85.000 Kč. Částka kterou jsou ochotni zaplatit je 50.000 Kč. Na družstvu jako nájemník nejsem veden, tudíž ani o možnost pronajímaní tohoto bytu majitelka na družstvu nežádala. Děkuji, Ctibor

ODPOVĚĎ:
Pokud nemám žádné doklady k užívání a pouze částečné doklady k prováděné rekonstrukci, pak bych byl asi ve značné důkazní nouzi. Samozřejmě chápu Vaše rozhořčení, nicméně v právních vztazích je třeba mít veškerá práva a povinnosti podloženy ideálně písemnou smlouvou. Provedená rekonstrukce by mohla být kvalifikována jako bezdůvodné obohacení majitelky bytu. Otázkou by však bylo, do jaké míry by se Vám podařilo prokázat náklady provedené rekonstrukce. V první fázi bych požádal majitelku o úhradu alespoň té částky 50.000 korun. Následně bych zvážil další kroky. Podání žaloby, možná rizika a náklady soudního sporu bych případně zkonzultoval s advokátem.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.