Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsme SVJ s počtem 24 členů. 23 vlastníků topilo v minulé sezoně +/- 10%. průměrné spotřeby tepla. (144 Kč/m2). Rok 2013 se vyznačoval mírnou zimou. 23 vlastníků topilo zodpovědně, žádné nulové náměry, žádné přetápění. Jeden však na 260%! Dotyčný dobře zná, jak se praktikuje rozúčtování tepla dle vyhlášky 372/2001 Sb.

Co on protopí nad 140%, účtovací firma přerozdělí mezi ostatní vlastníky. Tento stav jen zneužívá, zbytečně přetápí (jeho byt je uprostřed budovy) a ještě dává najevo jak je chytrej a my ostatní. Nebudu to dál rozvádět. Novela zmíněné vyhlášky je v nedohlednu. Na portálu SVJ jsem našel diskuzní příspěvek a radu, jak tuto problematiku řešit (přeposílám v příloze). Můžete se prosím vyjádřit k tomuto výkladu vyhlášky. Je možné se o tento názor opřít a skrze něj řešit náš problém s "plýtvačem tepla"? Děkuji, Matouš

ODPOVĚĎ:
Obecně lze říct, že jednání jednoho z vlastníků je v rozporu se zákonem. Jedná se o tzv. šikánozní výkon práv a dá se hovořit také o rozporu s dobrými mravy. Co se týče Vámi zmiňované vyhlášky, s výkladem § 3 odst. 2 vyhlášky nemohu souhlasit. Energie byla opravdu určená k vytápění místnosti, to jak s tímto „teplem“ dále vlastník naložil je věc jiná. Podstatné ovšem je právě ust. § 4 odst. 4 vyhlášky, kdy opravdu platí, že pakliže někdo překročí rámec 140 %, jedná se o exces a je možné výpočet, kdy bylo teplo poměrně dle plochy bytů rozúčtováno, modifikovat. Odpověď na Vaši otázku tedy zní ano, vlastníkovi opravdu jeho plýtvání, které přesahuje 40% oproti průměru zúčtovací jednotky v zúčtovacím období lze napočítat. Vzhledem k tomu, že Vám vlastník dle svých vyjádření také úmyslně způsobuje škodu, lze jej písemně vyzvat k upuštění od takového jednání pod hrozbou sankce. Ostatně na schůzi vlastníků jednotek lze odhlasovat, že pakliže někdo bude úmyslně plýtvat energií na úkor ostatních vlastníků, přeplatek nejen uhradí, ale rovněž bude sankcionován kupříkladu Vámi stanovenou procentní výměrou z dlužné částky, která může být následně uložena do fondu oprav.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.