Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
17.10.2008 jsme já a má sestra jako nezletilí zdědili dohromady 1/4 nemovitosti po dědovi. Druhou čtvrtinu zdědil bratranec a polovina zůstala babičce. Nyní já už jsem plnoletý (sestra bude až za rok a půl) a zjistili jsme podle katastralní mapy na internetu, že část domu, stejně tak i část stodoly náležící k našemu dědictví, leží na cizím pozemku, kterou babička s dědou užívali jako zahradu. Ovšem komu patří zahrada se nám podle mapy KÚ zjistit nepodařilo. O tom, jestli byla uzavřena nějaká smlouva mezi majitelem zahrady a mými prarodiči o užívání nevíme. Ovšem bojíme se, aby někdo nepřišel a nežádal po nás doplatit pronájem zahrady. Dům je postaven v padesátých letech. Co radíte? Po jak dlouhé době můžeme uplatňovat promlčecí lhůtu? A může po nás někdo vymáhat doplacení dluhu za pronájem i přesto že nevíme o žádné smlouvě? Adam


ODPOVĚĎ:
Pokud jde o pronájem zahrady, tak se skutečně bezdůvodně obohacujete, neboť pozemek není Váš, a přesto ho užíváte. Vzhledem k tomu, že nemůžete doložit jakoukoli dohodu o bezplatném užívání, může po Vás majitel chtít až tři roky zpětně nájemné (v této lhůtě dochází k promlčení). Doporučuji zajít přímo na katastrální úřad a zjistit podrobné informace o majiteli zahrady a případně se pokusit o dohodu.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.