Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Bydlím v pronájmu domku se zahradou. Sousedé z jedné strany jsou starší manželé. Z této strany dělí zahrady plot z pletiva mezi sloupky. Terén jejich zahrady je o 20cm výšší než náš. Plot mezi námi a zmíněnými sousedy nemá podezdívku, tuto vyřešili tak, že k plotu z pletiva umístili do země i nad zem rozřezané eternitové vlnité desky, jako zábranu posouvání terénu.

Desky nařezali na kratší straně a po umístění mezi sloupky nijak nezajistili, takže se posunují a vyklenují pletivo směrem k nám, což ničí plot z pletiva, neboť vyklenutí je již v některých místech cca 25 cm široké. Plot z této strany je majitele nemovitosti, kterou mám pronajatou. Zmínění sousedé mají také cca 1 m od plotu, o který se jedná, studnu. Vzdálenost mezi jejich studnou a naší studnou je cca 10 m. Vím, že eternitové desky patří mezi nebezpečný odpad. Se mnou se sousedé odmítají bavit a desky odstranit, prý jsem pouhý nájemník. Zajímá mě, zda-li jsou takto úmístěné části eternitových desek zdraví škodlivé, mohu-li prostřednictvím majitele žádat jejich odstranění a jak ve věci postupovat. Děkuji. Miroslava

ODPOVĚĎ:
Odpověď na Váš dotaz rozdělím pracovně do 2 částí:

1/ Soukromoprávní řešení:
V první řadě uvádím, že Vaši sousedé se mýlí, pokud se domnívají, že nájemce není oprávněn bránit se proti osobě, která jej při užívání pronajaté věci ruší. Dle § 2211 občanského zákoníku platí, že ohrozí-li třetí osoba nájemce v jeho nájemním právu nebo způsobí-li nájemci porušením nájemního práva újmu, může se ochrany domáhat nájemce sám.

Současně pak samozřejmě platí, že zajištění nerušeného užívání pronajaté věci po dobu nájmu je závazkem pronajímatele (§ 2205 písm. c) občanského zákoníku). Nájemce si tedy může vybrat, vystoupí-li proti rušiteli svého práva vlastním jménem či bude-li v této věci kontaktovat pronajímatele a domáhat se jeho zásahu. V této souvislosti je však vhodné vědět, že dle § 2212/3 občanského zákoníku má nájemce právo na přiměřenou slevu z nájemného, pokud bude rušen v užívání věci nebo jinak dotčen jednáním třetí osoby, pokud takové jednání třetí osoby pronajímateli včas oznámil; v tomto ohledu se tedy jedná o mechanismus nutící pronajímatele k účinné obraně nájemcových práv vůči rušiteli.

S ohledem na shora uvedené Vám v každém případě doporučuji kontaktovat pronajímatele (ideálně v písemné formě) a domáhat se u něj zásahu proti rušení Vašeho nájemního práva. Neuspějete-li se svou žádostí u pronajímatele, můžete se proti zásahům sousedů bránit sama, v úvahu pak připadá i vznesení požadavku na poskytnutí přiměřené slevy z nájemného (z důvodu pasivity pronajímatele).

Pro možnou argumentaci s Vašimi sousedy připomínám, že dle § 506 občanského zákoníku tvoří součást pozemku mimo jiné i prostor nad tímto pozemkem, jeho narušení přesahem eternitových desek by tudíž bylo možné kvalifikovat jako zásah do vlastnického práva (resp. práva užívat pronajatý pozemek) ve smyslu § 1042 občanského zákoníku. V širší rovině pak lze v této souvislosti odkázat rovněž na § 1012 a § 1013/1 občanského zákoníku.

Na závěr své odpovědi pak pouze připomínám, že v případě nedohody mezi pronajímatelem, resp. Vámi, a sousedy je samozřejmě možné zahájit v této věci i soudní řízení.

2/ Veřejnoprávní řešení:
Je-li na pozemku sousedů použit stavební materiál, který je v katalogu odpadů zařazen do kategorie nebezpečných odpadů, můžete na tento právně závadný stav upozornit některý z orgánů, které vykonávají veřejnou správu na úseku odpadového hospodářství. V tomto ohledu se dle § 71 zákona o odpadech jedná zejména o obecní úřad obce s rozšířenou působností a orgán ochrany veřejného zdraví (krajská hygienická stanice).

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.