Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

2008 mi moje matka darovala byt. Vše je právně vyřízené. Maminka stále v bytě bydlí, jako věcné břemeno. Já bydlím od roku 1989 ve státním bytě s rodinou, teď už jen se synem (33 let). 2016 mají tyto státní byty privatizovat. Bude mi byt nabídnut ke koupi, nebo se budu muset odstěhovat do svého. Event. bude moci koupit syn? Děkuji, Kamila

ODPOVĚĎ:
Dle § 1187/1 občanského zákoníku platí, že vznikla-li bytová jednotka rozdělením práva k domu nebo pozemku na vlastnické právo k jednotkám, má nájemce bytu předkupní právo k bytové jednotce při jejím prvním převodu. Předkupní právo zanikne, nepřijme-li nájemce nabídku do šesti měsíců od její účinnosti.

Pokud tedy byly ve Vašem případě bytové jednotky vymezeny prohlášením, které bylo zapsáno vkladem do katastru nemovitostí do 31. 12. 2013, máte, jako nájemkyně bytu, po 1. 1. 2014 předkupní právo k bytu při jeho prvním převodu.

Neboť z dotazu nevyplývají další podrobnosti, na jejichž základě by bylo možné posoudit, zda jsou ve Vašem případě splněny podmínky dle § 1187/1 občanského zákoníku, doporučuji Vám se s dotazem na vznik Vašeho předkupního práva k bytu obrátit přímo na pronajímatele (resp. příslušnou organizační složku či orgán, který ČR při podpisu nájemní smlouvy zastupoval).

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.