Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Chci si pronajmout byt a mám malého pejska. I když od nového roku podle nového občanského zákoníku účinného od 1.1.2014 platí, že můžu chovat zvíře, pronajímatelé dávají do inzerátů, že si nepřejí zvíře v bytě. Když zaplatím realitní kanceláři provizi, oni připraví nájemní smlouvu a ve smlouvě bude tento zákaz napsán a já smlouvu podepíšu, bude zákaz platný či neplatný?

V případě, že to tedy podepíšu se zákazem zvířat a pronajímatel od sousedů zjistí, že tam mám psa - MŮŽE MI DÁT VÝPOVĚĎ i třeba z jiného důvodu, jen aby se zbavili nájmce, který tam je se psem? Dále si pronajímatelé stanovují, že pokud v bytě nebudu déle jak jeden rok, že kauce (teď vlastně jistota) propadá. Tzn. kdybych toto ustanovení ve smlouvě podepsala a jednou došlo k tomu, že by mi pronajímatel jistotu nechtěl vrátit, protože jsem dala výpověď např. již za 6 měsíců, byla bych v právu? Nebo on by měl právo si tu jistotu nechat? Hledám dlouhodobý pronájem ve městě, kde pracuji, ale člověk nikdy neví, co se stane či nestane a nedokážu stoprocentně říci, zda tam opravdu budu min. 1 rok. Děkuji, Martina
 
ODPOVĚĎ:
Nový občanský zákoník skutečně nedovoluje omezování nájemníků v souvislosti s chovem zvířat. Avšak konkrétní ustanovení je třeba vykládat se smyslem zákoníku, které obecně deklaruje smluvní svobodu. Ačkoliv zákaz je v rozporu se zákonem, přesto pakliže podepíšete nájemní smlouvu, kde výslovně stojí, že v bytě nebudete chovat zvíře a Vy tento zákaz porušíte, lze to posuzovat jako Vámi způsobený rozpor s podepsanou nájemní smlouvou. Pronajimateli byste tedy správně měla vytknout rozpor se zákonem, nicméně pokud bude trvat na tom, že pejska (nebo obecně jakékoliv zvíře) v bytě nechce, doporučuji smlouvu neuzavírat. Nájem může skončit z důvodů uvedených v zákoně, leč znáte okřídlené rčení, že kdo chce psa být, hůl si najde, a ve Vašem případě byste výpověď dostat opravdu mohla a to z důvodů porušení nájemní smlouvy, byť je její ustanovení v rozporu se zákonem. Povinnost setrvat v nájmu pod hrozbou pokuty (zabavení jistoty - kauce) je v rozporu se zákonem a k takovému jednání se nebude přihlížet (tzn. pronajímatel nesmí kauci zabavit z důvodu předčasného ukončení nájmu bytu).

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.