Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Obracím se na vás s prosbou o radu ve věci rozúčtování nákladů na revize. Od založení SVJ jsme se na revizích, stejně jako na opravách domů, podíleli dle procentního vlastnictví. Jsem vlastníkem nejmenšího bytu (1+1), podílela jsem se na revizích a opravách 11%.

Nyní majitelka větší prodejny navrhla, aby jsme se na revizích podíleli všichni stejně, tzn. 1/5. Správkyně tento návrh dala odsouhlasit, 3 vlastníci největších prostor byli pro, tzn. že od tohoto roku se na revizích budeme podílet všichni stejným dílem. Je toto v souladu se zákonem? Cítím se poškozená. Děkuji. Magda

ODPOVĚĎ:
S ohledem na rekodifikaci soukromého práva je třeba úvodem uvést, že je poměrně složité, zda vlastní hlasování o věci je v souladu se zákonem. Ačkoliv v dotaze neuvádíte přesnější informace, předpokládám, že revize v rámci společenství řešíte z hlediska společných prostor.

Revize technických sítí, společných technických zařízení domu, protipožárního zařízení, hromosvodů, rozvodů energií včetně tepla, teplé vody, pitné vody a telekomunikačních zařízení, a jiných společných zařízení podle technického vybavení domu jsou podle § 7 zákon č. 366/2013 Sb. činnostmi týkajícími se správy domu a pozemku, přičemž jejich úhrada obvykle probíhá z tzv. fondu oprav, který tvoří příspěvky na správu domu a pozemku.

Příspěvek na správu domu a pozemku odpovídá podílu na společných částech; pokud má být tento podíl změněn, je třeba aby s touto změnou podle § 1214 občanského zákoníku souhlasili všichni vlastníci jednotek.

Podle § 1208 občanského zákoníku patří do působnosti shromáždění způsob rozúčtování cen služeb na jednotky, přičemž podle § 1209 občanského zákoníku je možné se rozhodnutí shromáždění bránit žalobou ("Je-li pro to důležitý důvod, může přehlasovaný vlastník jednotky nebo i společenství vlastníků, pokud je vlastníkem jednotky, navrhnout soudu, aby o záležitosti rozhodl; v rámci toho může též navrhnout, aby soud dočasně zakázal jednat podle napadeného rozhodnutí. Není-li návrh podán do tří měsíců ode dne, kdy se vlastník jednotky o rozhodnutí dozvěděl nebo dozvědět mohl, jeho právo zaniká.")

Z hlediska aktuálně platného občanského zákoníku se domnívám, že hlasování není zcela v souladu s občanským zákoníkem. Podle § 13 zákona č. 72/1994 Sb. , o vlastnictví bytů (za jehož účinnosti pravděpodobně vzniklo SVJ a který byl zrušen novým občanským zákoníkem) platil stejný základní princip podílení se na správě domu (tedy v rozsahu odpovídajícím spoluvlastnickému podílu na společných částech domu); domnívám se, že z dotazu vyplývá, že nemáte od tohoto principu sjednanou žádnou odchylku (jelikož s touto by museli souhlasit všichni vlastníci), proto hlasování proběhlé po 1. 1. 201 se již mělo realizovat podle aktuálně platných pravidel popsaných výše.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.