Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Žiji od 2001 ve společné domácnosti s druhem, máme děti - 11, 8 a 3 roky. Přes týden je v práci a volné víkendy tráví převážně v hospodě a pak je ve stavu opilosti verbálně agresivní vůči mě i dětem, vulgárně mi nadává. Nemám kam jít - bydlíme v pronájmu a nájemní smlouva, plyn a také elektřina to všechno je psané na mě.

Bohužel tu máme trvalé bydliště všichni (i agresivní partner) - je tedy nějaká možnost, že by se měl odstěhovat on? Já se hlavně ani stěhovat nechci už kvůli dětem. Mají tu školu, kroužky. Děkuji, Samanta

ODPOVĚĎ:
Pokud je nájemní smlouva bytu uvedená jen na Vás, Váš druh má pak k bytu jen tzv. odvozené užívací právo. Znamená to tedy, že pokud Vy nebudete chtít, druh s Vámi bydlet v bytě nemůže, resp. jeho právo na užívání bytu je odvozeno od Vašeho, on nájemníkem není.

Trvalé bydliště je jen administrativní údaj určený k evidenci obyvatelstva, práva na užívání bytu nezakládá. Pakliže máte z druha obavy, vystěhujte mu během druhovy nepřítomnosti jeho věci, uložte je na místo, kde si je bude moci vyzvednout, aniž by Vás nebo děti ohrozil, kupříkladu sklepní kóje, a druha již do bytu nepouštějte (ideální je vyměnit zámky). Pakliže bude agresivní, volejte policii.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.