Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jaká mám práva já a mé děti při rozvodu manželství a bydlení v domě, který byl v majetku manžela a nyní jeho matky. Po dobu trvání našeho 10letého manželství jsme s manželem žili v domě, který nabyl před naší svatbou, spolu s mými dvěma nyní již plnoletými dětmi (20 a 22 let), které mám z prvního manželství.

V létě 2013 mi oznámil, že odchází k jiné ženě a odstěhoval se. Nyní jsem zjistila, že 11/2013 podal žádost o rozvod (jednání ještě nebylo soudem nařízeno) a též, že 10/2013 daroval nemovitost a převedl ji na svou matku. Jaké mám šance domoci se alespoň části financí, kterými jsme za doby trvání manželství dům zhodnotili a to z mých vlastních peněz nebo peněz společných. Navíc si manžel odvezl veškeré doklady, kterými bych to mohla dokázat. Mám také já, popř. i mé dospělé děti, žijící v tomto domě (samozřejmě bez nájemní smlouvy) nějakou možnost při řešení bytové otázky nebo nás může manžel či jeho matka bez jakékoliv náhrady vystěhovat na ulici? Děkuji, Kristýna

ODPOVĚĎ:
Podle nového občanského zákoníku účinného od 2014 platí, že je-li obydlím manželů dům nebo byt, k němuž má jeden z manželů výhradní právo umožňující v domě nebo bytě bydlet, a je-li to jiné právo než závazkové, vznikne uzavřením manželství druhému manželu právo bydlení. Vznikne-li jednomu z manželů takové výhradní právo za trvání manželství, vznikne tím druhému z manželů právo bydlení. Pro Vás to tedy znamená, že máte po dobu trvání manželství právo na bydlení. Po rozvodu manželství Vám tedy toto právo zanikne a soud Vám dá přiměřenou dobu na to, abyste si našla nové bydlení. v Případě dětí, které ještě nejsou schopny se samostatně živit, se manžel nemůže vzdát povinnosti, jim obydlí poskytnout. Na náklady, které jste vynaložila na péči o byt, jistě nárok máte. Máte ale pravdu v tom, že je nutné tyto náklady prokázat. Za důkaz Vám mohou sloužit také svědecké výpovědi, známých nebo dětí, fotografie, výpisy z účtů. V nároku, který budete podávat, je už třeba přesně vymezit, kolik si od manžela nárokujete a tuto částku přesně doložit právě svědeckými materiály, jinak k nim soud nebude přihlížet. V případě rozvodu si můžete nárokovat výživné rozvedeného manžela, které by Vám mohlo pomoci při hledání nového bydlení, rovněž tak děti, pokud nejsou ještě schopné se samy živit, tak jim soud výživné ze strany otce rovněž přizná.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.