Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Bydlím v panelovém domě na severu Čech, sousedka bydlící v přilehlém bytě nechala všechna 4 okna otevřená (ventilačka), v bytě byla naposledy cca v dubnu 2013 a je pravděpodobně dlouhodobě v zahraničí.

Okna se v silnějším větru s prásknutím vyklápí nebo přiklápí jak se v něm prohání průvan, již druhou zimu se v bytě netopí a můj sousední pokoj se nedá vyhřát ani na nejvyšší stupeň regulace ventilu. Pominu-li ten nepříjemný hluk, požádala jsem vedení bytového družstva o pomoc, to mi sdělilo, že pokud nedojde k havárii, nebude nic dělat. Co bych mohla učinit já? Děkuji, Martina

ODPOVĚĎ:
Doporučuji Vám nahlédnout do stanov (popř. dalších vnitřních předpisů) bytového družstva, v jejichž rámci by měla být práva a povinnosti nájemce (Vás) a pronajímatele (bytového družstva) zejména upravena (§ 2240 a § 2241 nového občanského zákoníku).

V obecné rovině pak platí, že:
- byt je způsobilý k obývání, pokud je čistý a ve stavu, který se obvykle považuje za dobrý, a pokud je zajištěno poskytování nezbytných plnění spojených s užíváním bytu nebo s ním souvisících (§ 2243 nového občanského zákoníku);
- pronajímatel je povinen udržovat po dobu nájmu byt a dům ve stavu způsobilém k užívání (§ 2257/1 nového občanského zákoníku);
- zjistí-li nájemce v bytě poškození nebo vadu, které brání obvyklému bydlení, oznámí to pronajímateli bez zbytečného odkladu (§ 2264/1 nového občanského zákoníku);
- pronajímatel je povinen odstranit poškození nebo vadu v přiměřené době poté, co mu nájemce poškození nebo vadu oznámil, přičemž neodstraní-li pronajímatel poškození nebo vadu bez zbytečného odkladu a řádně, může nájemce žádat na pronajímateli slevu z nájemného (§ 2265/1 a 2 nového občanského zákoníku).

S ohledem na shora uvedené Vám proto lze v současné chvíli doporučit kontaktovat advokáta:

http://www.advokatikomora.cz

s jehož pomocí můžete připravit tzv. předžalobní výzvu, v níž bytové družstvo upozorníte na právně závadný stav a Vaše odhodlání řešit protiprávní pasivitu bytového družstva soudní cestou (zároveň pak můžete samozřejmě uplatnit rovněž svůj nárok na slevu z nájemného).

Současně s kontaktováním bytového družstva se pak můžete obrátit na místně příslušný stavební úřad s podnětem na prošetření porušování závazných ustanovení vyhlášky č. 194/2007 Sb., resp. nerespektování projektu bytového domu (v otázce dodržování povinného tepelného režimu).

Mírně nad rámec Vašeho dotazu pak připomínám, že dle § 2269 nového občanského zákoníku platí, že ví-li nájemce předem o své nepřítomnosti v bytě, která má být delší než dva měsíce, i o tom, že byt mu bude po tuto dobu obtížně dostupný, je povinen tuto skutečnost včas oznámit pronajímateli. Současně je nájemce povinen označit osobu, která po dobu jeho nepřítomnosti zajistí možnost vstupu do bytu v případě, kdy toho bude nezbytně zapotřebí; nemá-li nájemce takovou osobu po ruce, je takovou osobou pronajímatel. Nesplní-li nájemce svou oznamovací povinnost, považuje se toto jednání za porušení povinností nájemce závažným způsobem. V tomto ohledu by pak bylo možné uvažovat o prověření podmínek pro další členství Vaší sousedky v bytovém družstvu (zde možno opět odkázat na jeho stanovy).

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.