Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Mám dotaz zda jde nějakým způsobem zrušit trvalý pobyt na adrese, pokud jsem na tomto místě spolumajitelem (bytu či rodinného nebo bytového domu) a nemám jinou adresu kam se přehlásit (přihlášení na obecní nebo městský úřad). Na městském úřadu mi řekli, že toto není možné, ale rodina mi tvrdí, že to jde a že si mám nechat zrušit trvalý pobyt a přihlásit se na úřad.

Městský úřad toto odmítl s odůvodněním, že dokud jsem majitelem nebo spolumajitelem nemovitostí, tak nemohu sám sobě zrušit trvalý pobyt a přihlásit se na místní úřad. Bohužel nemohu vlastnické právo převést na někoho jiného, protože na mém podílu je vázána exekuce. Na adrese trvalého pobytu se 2 roky nevyskytují a nemám tam žádné věci. Poradíte co a jak v této situaci dělat? Jak zrušit trvalý pobyt na adrese, kde ho sám dobrovolně mít nechci? Děkuji, Ivan

ODPOVĚĎ:
Souhlasím s názorem, který Vám sdělil příslušný úřad. Podrobná úprava je stanovena v § 10 a § 12 z. o evidenci obyvatel (z. č. 133/2000 Sb.). Na Váš případ dopadá § 12 odst. 1 písmeno c) zákona o evidenci obyvatelstva, jehož podmínky nesplňujete.
Výše citované ustanovení v sobě obsahuje 2 podmínky:
1) zanikne užívací právo k objektu – což není ve Vašem případě splněno, vlastníte zde spoluvlastnický podíl
2) občan tento objekt neužívá – což splňujete
Není mi jasné, co Vás k odhlášení trvalého pobytu vede – z trvalého pobytu neplynou žádné právní nároky ani povinnosti. Pokud celá záležitost s odhlášením trvalého pobytu byla spuštěna pod tlakem exekučního řízení, protože se Vaše rodina obává exekutorů, jsou zde i jiná řešení. Pokud se Vaše rodina obává, že by byly do exekučního řízení zařazeny i jejich věci – bylo by možné se bránit vylučovací (excindační) žalobou, která je dostupná v našich vzorech zde.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.