Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Máme dům ve společném vlasnictví bytových jednotek. Jedna rodina v bytě chová kočky. Jejich zápach obtěžuje všechny ostatní sousedy. Majitelé koček (vlastníci bytu) zápach necítí a všechny nás mají za nepřátele zvířat. Domluva s nimi není možná. Když jsme se obrátili na úřady, tak přišli jen zjistit, zda nejsou kočky týrané.

To nejsou a tak zase odešli. Tato situace trvá již několik let a zhoršila se, protože si pořídili nové dveře. Jsou sice bezpečnostní, ale zápach jde přes ně ještě víc, než přes staré dveře. Sousedé nad a pod nimi nemohou ani pořádně větrat. Dá se s tím něco dělat? Odkaz na občanský zákoník na ně neplatí. Děkuji, Tereza

ODPOVĚĎ:
Ve Vašem případě se jedná o typický příklad tzv. sousedských sporů dle § 127/1 Občanského zákoníku. Dle tohoto ustanovení nesmí vlastník věci mimo jiné nad míru přiměřenou poměrům obtěžovat své sousedy pachem. Dle Vašeho popisu došlo zcela zjevně k překročení zákonného limitu a zápach koček obtěžuje sousedy v míře, která je nepřiměřená.
Není-li dohoda s problematickými sousedy možná, nezbývá než se obrátit na soud s žalobou. Bylo by vhodné, aby tuto žalobu podalo současně co nejvíce sousedů (všichni mohou samozřejmě figurovat jako žalobci v téže žalobě). V žalobě vyličte všechny rozhodné skutečnosti, popište poměry v domě, zmiňte své pokusy o vyřešení situace (i kontaktování úřadů) a přiložte maximum důkazů (ve Vašem případě se bude jednat patrně především o svědecké výpovědi). V žalobě se domáhejte vynesení rozsudku, kterým soud zakáže sousedům chov koček, popř. jim přikáže omezení jejich počtu.
V případě, že budete úspěšní a sousedé nebudou rozsudek respektovat, můžete se obrátit na soud s návrhem na soudní výkon rozhodnutí.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.