Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Ve vypořádání majetku po rozvodu je uvedeno, že manželé prodají byt v osobním vlastnictví a finanční částku si rozdělí stejným dílem. Již před rozvodem cca 6. měsíců byl byt nabídnut čtyřem realitním kancelářím. Vzhledem k tomu, že jeden z manželů trvá na vysoké ceně za prodej bytu, nelze tento byt prodat.

Matka s dcerou bydlí v podnájmu o výměře 20 metrů čtverečných. Otec využívá 3 pokojový byt. Po posledním tel. hovoru otec ten byt nechce prodat.
Prosím, poraďte jak lze vyřešit tento problém. Děkuji. Irena

ODPOVĚĎ:
Z dotazu nevyplývá, zda je již byt v katastru nemovitostí zapsán jako podílové spoluvlastnictví. To by totiž bylo jediným řešením této situace. Z titulu podílového spoluvlastnictví by se paní, která v bytě nebydlí, mohla domáhat po bývalém manželovi, který v bytě zůstal, úhrady nájmu. Dále by mohla svůj ideální podíl na bytě nabídnout k prodeji, případě věc řešit žalobou na vypořádání podílového spoluvlastnictví. Pro bližší rozbor případu by v tomto případě bylo nutné dohodu o vypořádání SJM shlédnout.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.