Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Před svatbou můj muž zakoupil nemovitost - byt do osobního vlastnictví za zhruba 1.600.000 Kč. 65% hypotéka, 25% úvěry ze stavebního spoření svého a svých rodičů (úvěry splácel on), 10% hotově. Vše bylo na jeho jméno, neznali jsme se. V době svatby zbývalo doplatit cca 80procent celkové částky.

Do rekonstrukce před svatbou i po ní proinvestoval asi 200.000 Kč ze svého, většinu před svatbou. Kompletně jsme ho vybavili a zařídili společně po svatbě. V manželství jsem dostala od rodičů dar 900.000 Kč, a těmi umořila (doplatila) zbytek hypotéčního úvěru mého manžela. Úvěry ze stavebních spoření ještě dobíhají ale za pár měsíců budou zaplaceny. Jako spoluvlastníka mne do katastru zapsat odmítá. Zajímá mne, zda mám k bytu nějaká práva, zda ho může bez mého souhlasu a vědomí např. prodat, zastavit, pronajmout a pod. a co by se dělo ve chvíli rozvodu manželství. Z darů svých rodičů jsem zaplatila polovinu ceny (kupní a rekonstrukce), k tomu většinu zbytku hypotéky a úvěrů ze stavebních spoření hradil v době manželství. Děkuji, Maruška

ODPOVĚĎ:
Bohužel pro Vás, podle všeho vlastnická práva k bytu nemáte, neboť manžel vlastnická práva nabyl před svatbou. V případě sporů nebo rozvodu byste tak neměla právo na polovinu bytu, leč mohla byste si nárokovat "jen" onu částku, kterou jste přispěla na vybavení bytu a kterou jste umořila manželovu hypotéku. Vaše právo k bytu je tzv. užívací právo, což znamená, že máte právo na základě manželství s vlastníkem bytu v bytě pobývat a užívat jej. Pakliže by se vlastník rozhodl byt zcizit (darovat jej nebo jej prodat), má na to právo.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.