Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

bezplatna-pravni-poradna-online-casopis-financePlná verze článku o chodu Bezplatné právní poradny online pro internetový časopis www.finance.cz . Článek vyjde v červenci 2012 a i informace a data v něm jsou uvedená tak, aby tomuto termínu odpovídala.

 

Náš seriál článků o možnostech bezplatné právní pomoci pokračuje rozhovorem s MUDr. Zbyňkem Mlčochem, hlavním správcem a tvůrcem jedné z největších bezplatných právních poraden na internetu. Právní rady snadno, rychle, bezplatně a kvalitně z pohodlí domova.

Dobrý den pane doktore. Jste zakladatelem a správcem webu, který poskytuje bezplatné právní rady. Co vás vedlo k založení webu tohoto druhu a kdy jste jej založil?

Na svém osobním webu mám zveřejněné různé vzory smluv, dohod, žalob a návrhů. Lidé mi začali díky tomu posílat poměrně velké množství právních dotazů, na které jsem jako člověk bez právního vzdělání nedokázal odpovědět. Vytušil jsem hlad po právních odpovědích zdarma a po asi čtvrtletní přípravě jsme s technikem zprovoznili web Bezplatné právní poradny online. Web funguje od února 2009 a na začátku jeho existence v něm pracovala 1 právnička, 1 advokátka a já jako tehdejší správce textů. Dnes ve webu již pracuje 12 lidí.

Popište prosím čtenářům jakým stylem poskytujete bezplatné právní rady?

V poradně rozlišujeme 3 druhy dotazů. Běžné, přednostní a „ve stránce.“ Běžné dotazy přijímáme z kapacitních důvodů každý lichý týden v pondělí. Tento typ dotazů je zodpovídán maximálně do měsíce, většinou (v 90%) však tazatel obdrží odpověď do 14 dnů.
Přednostní dotazy pochází od lidí, kteří v minulosti darovali poradně nějakou částku, která pomohla pokrýt náklady na právní odpovědi. Tyto dotazy jsou odpovídány do 3 dnů.
A poslední druh dotazů jsou dotazy ve stránce. Ve webu existují 2 stránky, ve kterých je možné se zeptat na dotaz přímo kdykoliv. Jde o problematiku exekucí a daňového poradenství.

A pro ujištění, chápu tedy správně, že veškeré rady, které poskytuje jsou skutečně zdarma?

Ano, v současné době jsou rady poskytovány zdarma. Je ale možnost poslat dar na chod poradny, taková osoba pak má odpovědi vždy do 3 dnů na dobu 2 let. Minimální dar je 250 Kč.

Rady zodpovídají spolupracující právníci?

V poradně máme 1 advokátku, 7 právníků, dále sociální pracovnici a daňovou poradkyni. Tyto osoby mají na starost odpovídání všech dotazů. V poradně fungují ještě 2 administrativní pracovníci. Já jsem jedním z nich. Mým úkolem je přijmout dotazy, vytřídit a uložit je ke zodpovězení jednotlivým právníkům, kteří se dané právní oblasti věnují. Na závěr pak musím zaslat odpověď do emailové schránky tazatele. Druhý administrativní pracovník ukládá dotazy s vyhotovenými odpověďmi přímo do veřejné části webu poradny (to je těch  již existujících cca. 12.500 ks veřejných stránek). Web tedy má dvě části – v pozadí je administrativní „zaheslovaná“ část, kde pracují právníci se skutečnými jmény a pak veřejná část, kde je vše již anonymní. Tzn. dotazy s odpověďmi prochází před zveřejněním korekturou, kdy se mažou skutečná jména či názvy firem a pak se teprve dotaz zveřejní.

Dovolil bych se zeptat, z čeho tento web a spolupracující právníky financujete?

Web Bezplatné právní poradny online vlastní paní Eva Mlčochová. Stránky jsou financovány z reklam, které jsou umístěny na tomto webu a z výše uvedených darů lidí. Web v podstatě funguje na principu solidarity. Lidé, kteří chtějí něco darovat poradně to mohou udělat a tím pomohou financovat odpovědi např. z oblasti dluhů a exekucí, kdy tazatelé většinou nemají žádné peníze a jsou rádi za rady zdarma.


Kolik dotazů průměrně za měsíc obdržíte a zpracujete?

Poradna odbaví v současné každý měsíc asi 300-400 ks dotazů. V poradně je nyní cca. 12.500 ks stránek, kde jsou dotazy návštěvníků a odpovědi právníků zdarma k nahlédnutí. Není nutná žádná registrace ani poplatek, stránky jsou připravené zcela volně k prohlížení. Vzhledem k obrovskému počtu stránek lidé často využívají vyhledávání, kde si zadají klíčové slovo a na monitoru se jim objeví výpis názvů stránek obsahující klíčové slovo.

Existují i dotazy na které nejste schopni v rámci možností odpovědět?

V současné době jsme již schopni odbavit dotazy z jakékoliv oblasti. V minulosti jsme neodpovídali na dotazy věnující se sociální problematice a daní. Jde o poměrně specifické dotazy, kterým se běžní právníci nevěnují. Na konci roku 2011 se nám ale podařilo sehnat sociální pracovnici a od února 2012 s námi spolupracuje daňová poradkyně, která odpovídá na dotazy z oblasti daňových odvodů.

Jaké jsou nejčastější typy dotazů, dá-li se to nějak generalizovat?

Na tuto věc se mne často ptají mí známí. Jednoznačně nejvíce dotazů se týká majetku, exekucí a dluhů. Dále je to určitě dědění, vydědění a otázky kolem závěti. Hodně se nás také lidé ptají na svá práva v pozici zaměstnanců a také nám často chodí dotazy věnující se otázkám bytové problematiky (nájemníci, družstevní byty, společenství vlastníků bytových jednotek), věcných břemen a problematiky sousedských vztahů.

Zajišťujete i nějakou formou bezplatné právní zastoupení před civilními soudy pro některé případy?

Ne, fungujeme jen jako online poradna. Pokud je to nutné a jde o složitý případ s nutností důkladného prostudování smluv, doporučíme návštěvu právníka či advokáta v místě bydliště.

Mohl byste pro naše čtenáře uvést kontakty na které mohou své právní dotazy směřovat?

Samotný web je na adrese www.bezplatnapravniporadna.cz , své dotazy mohou návštěvníci směrovat do formuláře, který se automaticky otevírá každý lichý týden v pondělí v 10 hodin. Do formuláře se dostanete kliknutím na „vložit dotaz“  v levém sloupci webu.
Novinky a zajímavosti z chodu poradny jsou zveřejněny na facebooku na stránce http://www.facebook.com/bezplatnapravniporadna .

Vzkázal byste něco naším čtenářům závěrem?

Určitě ano. Vzhledem k tomu, že již dělám poradnu 3 roky, tak vím, že jsou lidé často málo opatrní. V každé situaci by si lidé měli vždy zachovat nějaké důkazy a např. pokud chtějí uzavřít nějakou smlouvu či dohodu, měli by to učinit písemně. V praxi jsou totiž ústně uzavřené smlouvy a dohody jen velmi těžko prokazatelné např. u soudního řízení. Velmi často se nám také stává, že lidé podepíší s nějakým subjektem smlouvu, důkladně ji nepročtou a pak se diví, co v ní je. Platí tedy vždy vzít si smlouvu domů (slušný subjekt Vám to umožní) nebo k právníkovi na prostudování a až si jste zcela jisti, že souhlasíte s tím co podepisujete, tak podepište. Buďte opatrní a veškeré zásadní právní kroky (např. darování domu potomkovi, vydědění apod.) konzultujte s naší poradnou nebo s právníkem, protože pokud uskutečníte nějaký právní úkon, je pak těžké či dokonce nemožné jej dodatečně zvrátit.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.