Počet stránek ve webu: 43.155


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.521.135

Exekuce potomka s trvalým bydlištěm v bytě, domě rodičů a zabavení nemovitosti rodičů

Odesláno: 
Otevřeno 543 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
prosíme o radu. Vlastníme byt 1+1 který pronajímáme. V tomto bytě kdysi bydlel náš dospělý syn (48 let) a zůstal v něm trvale přihlášen k trvalému pobytu.
Syn má exekuce, nyní exekutor vylepil zprávu o exekuci na dveře a naše nájemnice má strach o své věci v bytě. Je vůbec možné provádět exekuci v bytě který není dlužníka? Byt je náš a syn na něj nemá žádné právo.
Policie prý naší nájemnici řekla, že exekutor může zabavit byt i nám, protože jsme rodina.
Děkujeme za informaci. JN
 
Zdravím Vás,
jelikož má povinný (Váš syn) v bytě trvalý pobyt, exekutoři zde mohou zabavovat věci, o kterých si myslí, že jsou povinného. Proto je tedy vhodné, aby nájemnice dohledala co nejvíce dokladů o tom, že věci v bytě jsou její a nikoli Vašeho syna. Těmito doklady jsou smlouvy (kupní, darovací, nájemní, směnná, .) dále faktury, dodací a záruční listy, . Pokud by byly exekučně zabaveny věci Vaší nájemnice, bude muset k exekutorovi v souladu s ust. § 68 odst. 1 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) podat návrh na vyškrtnutí věcí ze soupisu a přesně popsat jaké ze zabavených věcí jsou její a své vlastnické právo k zabaveným věcem doložit úředně ověřenou kopií výše uvedených dokladů.
Nájemnice by po Vás pochopitelně mohla v této souvislosti požadovat i náhradu nákladů takto vynaložených nebo i náhradu nákladů, pokud by jejímu návrhu na vyškrtnutí věci ze soupisu exekutor nevyhověl a pokud by jí nevyhověl ani soud, tak jí navíc budete muset uhradit i cenu těchto věcí a soudní výlohy, neboť se dá říci, že to, že by exekutor zabavil věci Vaší nájemnici je Vaše pochybení.
Byt Vám nemůže být exekučně zabaven, neboť tento byt vlastníte Vy coby rodiče povinného a nikoli Váš syn. Policisté tedy neměli pravdu.
Samozřejmostí každého občana je aktualizace adresy trvalého pobytu na matrice místně příslušného úřadu.
Postup zrušení (správně změny) trvalého pobytu, vizte prosím zde:
http://www.bezplatnapravniporadna.cz/online-zdarma/trvale-bydliste.html