Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.446.090

Nevyplacení deponovaných peněz insolvenčním správcem - soudní řízení

Odesláno: 
Otevřeno 1025 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
06/2017-09/2017 bojuji o deponované peníze. V červnu 2017 mi byla schválena insolvence (splátkový kalendář). Poté můj zaměstnavatel poslal deponované peníze mému insolvenčnímu správci a zde nastal problém.
Na moji žádost o vyplácení reagoval správce tím, že peníze patří do majetkové podstaty a tudíž mi nepatří. Když jsem se ohradila, odpověděl, že to ještě prošetří. Když nepřicházela žádná další odpověď, oznámila jsem mu, že se obracím na soud se žádostí o sjednání nápravy. Na to mi bleskově odpověděl, že se mu nelíbí mé jednání a že už se tedy rozhodl, že mi peníze nevyplatí. Jako důvod uvedl neplnění povinností dlužníka, kdy jsem během schvalování insolvence zaplatila 3 ze 6 záloh správci, a že mi peníze vyplatí až po ukončení celé insolvence. To stejné uvedl i soudu, který po něm žádal vysvětlení, proč deponované peníze nevyplatil.
Teď čekám na další rozhodnutí soudu. Může mi takto peníze správce zadržovat? Můžu se nějak bránit, pokud mu dá soud za pravdu? Poukázat třeba na jeho chování ke mě, kdy mi peníze vůbec nechtěl poslat hned na začátku? Děkuji za odpověď
 
Dobrý den,

v tuto situaci nelze předjímat rozhodnutí insolvenčního soudu, avšak já osobně mám za to, že Vám insolvenční správce měl deponovanou částku srážek ze mzdy za období od povolení oddlužení a schválení oddlužení plněním splátkového kalendáře, sníženou o Vámi neuhrazené zálohy na odměnu a náklady insolvenčního správce, vyplatit.

Dle ustanovování § 229 insolvenčního zákona jste osobou s dispozičním oprávněním k Vašemu majetku (a tedy i srážkám ze mzdy) Vy, nikoliv insolvenční správce.

Vyčkejte tak rozhodnutí soudu, jelikož insolvenční správce ve Vašem případě požádal soud o vydání pokynu, jak má v této věci dále postupovat.