Počet stránek ve webu: 43.155


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.523.275

Insolvence a daňové zvýhodnění - odpočitatelné položky na dítě

Odesláno: 
Otevřeno 2621 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
měla bych dotaz ohledně insolvence a využití odpočitatelné položky na dítě buď měsíčně nebo v ročním zúčtování.
Syn má od září 2017 insolvenci.
Ze sražené částky vyplácí insolvenční správce výživné na 1 dítě z prvního manželství. Nyní žije s přítelkyní a čekají v únoru 2017 další dítě.
Je možnost uplatnit na dítě odpočitatelnou položku na dani aniž by byla tato částka také zabavena a odeslána insolvenčnímu správci na úhradu dluhu.
A pokud se vezmou s přítelkyní je možné si nárokovat v ročním zúčtování odpis i na manželku s tím aby nebylo započítáno do insolvence, ale přeplatek na dani + bonusy na děti a manželku mu bylo vyplaceno?
Děkuji.
 
Dobrý den,

veškeré přeplatky na daních náležející dlužníkovi v oddlužení mají být dle rozhodnutí soudů použity jako mimořádná splátka na úhradu pohledávek nezajištěných věřitelů.

Daňové zvýhodnění na dítě uplatňované v rámci měsíční mzdy je součástí čisté mzdy, ze které je následně prováděna srážka ze mzdy.
Pokud by bylo daňové zvýhodnění uplatňováno až souhrnně v rámci daňového přiznání k dani z příjmů fyzických osob za daný kalendářní rok, přeplatek na dani by měl být vydán insolvenčnímu správci jako celek. V případě, že by roční zúčtování prováděl zaměstnavatel, přeplatek na dani by byl součástí čisté mzdy za daný měsíc a z čisté mzdy by byly prováděny srážky.
Daňové zvýhodnění na manželku náleží manřelovi v případě, kdy příjem manželky v roce nepřesáhne částku 68.000,- Kč. To by však nastalo pouze v případě, pokudk bude manželka pobírat rodičovský příspěvek v nejdelší možné době čerpání (tj. 4 roky), když příspěvek bude činit cca 4.600,- Kč měsíčně. Při čerpání rodičovského příspěvku ve výši 5.700,00 Kč a vyšší by již příjmy manželky i toto minimum přesahovaly.

Pokud si však syn přítelkyni vezme za manželku, zvýší se tím jeho nezabavitelné minimum, jelikož bude mít ze zákona další vyživovanou osobu. Další vyživovanou osobou, díky níž se zvýší synovo nezabavitelné minimum, bude narozené dítě.