Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.546.826

Přikázání pohledávky z účtu dlužníka - postup, průběh, možnosti využívání účtu

Odesláno: 
Otevřeno 2538 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
obracím se na Vás s dotazem ohledně průběhu exekučního příkazu na příkázáním pohledávky z účtu u poskytovatele platebních služeb.
Včera (14.08.2017) mi přišel lístek, že si mám na poště vyzvednout dopis, ale z práce jsem dorazil až po sedmé večer, takže jsem to nestíhal.
Dnes (25.08.2017) (15. 8. 2017) dopoledne jsem se díval na svůj účet, jestli mi už přišla výplata a zjistil jsem, že mám běžný zůstatek cca 1300 Kč, ale aktivní použitelný zůstatek cca -600 Kč. Volal jsem tedy na banku, kde mi bylo řečeno, že mám na účet exekuci ve výši cca 1900 Kč.
Dnes (15.08.2017) jsem měl v práci naštěstí volno, takže jsem si byl vyzvednout na poště onen dopis. Je z magistrátu a píše se v něm, že kvůli tomu, že jsem dlužnou částku za popelnice nezaplatil do 9. 8. 2017, byla nařízena exekuce ve výši 1900 Kč.
Jednak nechápu, proč jsem o dluhu nebyl nijak informován a bylo ihned přistoupeno k exekuci a jednak ani nechápu, jak mohl tento dluh vzniknout, když studuji a stále bydlím u rodičů, kteří popelnice platí přes SIPO.
Můj hlavní dotaz se ale týká toho, co se teď bude dít? Na účet mi totiž dnes (15.08.2017) přišla i výplata a teď nevím, zda je blokovaná jen ona částka (1900 Kč) a zbytek můžu normálně používat nebo celý účet.
Zároveň se chci zeptat, jak to bude nyní probíhat: zda banka "zmrazené" peníze automaticky strhne z účtu a pošle je magistrátu? Nebo musím platbu provést já s tím, že až jim dorazí, banka mi zmraženou částku uvolní?
Nikdy jsem se do takové situace nedostal (a snad už ani nedostanu), takže skutečně nevím, co čekat, ani na bance mi nebyli schopni říct, jak to bude probíhat.

Předem Vám děkuji za odpověď.
 
Dobrý den,

pokud Váš bankovní účet vykazuje disponibilní částku vyšší než nula, tak tato částka již blokována není a můžete s ní volně nakládat. Exekučně postižená částka bude bankou odeslána na účet exekutora, který je vedením exekuce pověřen, tedy částku magistrátu sám neplaťte.

Zároveň doporučuji navštívit příslušný odbor magistrátu, který má poplatky za svoz komunálního odpadu na starosti, a zeptejte se na vznik tohoto dluhu. Jelikož jste neuvedl město, o které se jedná, netuším, jak Vaše město má úhradu poplatků nastavenou. Platí-li za Vás tyto poplatky rodiče, vezměte s sebou i rozpis SIPO.