Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.446.485

Zastavení exekuce, vysoký dluh a nesplatitelnost dluhu dlužníkem věřiteli

Odesláno: 
Otevřeno 858 x
3 odpovědi
 
Dobrý den,
rád bych zastavil exekuci (či jinak vyřešil), protože ani srážky při teoretickém nadstandardním příjmu 45.000 Kč hrubého nestačí na pokrytí úroků. Takže mě ani nechtějí zaměstnat s odůvodněním, že
přece nemám žádnou motivaci k práci, když nic neumořím.
Měl jsem snahu o domluvu s věřitelem (Komerční banka) před nařízením exekuce, ale ten nic rozumného nenavrhl (jen že by šlo moderovat úroky – ale nic konkrétního).
Pokusil jsem se o insolvenci, ale návrh byl odmítnut (defacto tomu dle právničky významně pomohl věřitel).
Před rokem (08/2016) jsem podal žádost o zastavení, ale věřitel (Komerční banka) s tím nesouhlasil. Soud po roce vydal usnesení, že se návrh zamítá.

Umíte mi prosím poradit?
Dotaz 1: jak lze zastavit exekuci z důvodu reálné nesplatitelnosti pohledávky? Existuje postup? Udělat vyčíslení nereálnosti splacení třeba soudním znalcem? Či dotaz na exekuční komoru?
Dotaz 2: Když napíši soudu k zastavení exekuce, že nemám nyní žádnou motivaci, protože mi to radí ve firmách, kde jsem se hlásil (a já rovnou řekl, že mám exekuci) – není to problém pro potenciální zaměstnavatele?
V naší branži se všichni znají a já nechci nikomu způsobovat problémy.

Odpověď od exekutora - Vám v reakci na Vaši žádost zasílám rozpis
dlužné částky k dnešnímu dni (28.6.2017) :
- jistina: 4,041.675,41 Kč
- úrok z prodlení: 1,689.290, - Kč
- náklady předchozího řízení: 162.210,- Kč
- směnečná odměna: 13.472,25 Kč.
= celková pohledávka pro oprávněného: 5,906.647,66 Kč.
- náklady a odměna soudního exekutora: 900.446,- Kč.
Z celkové dlužné částky ve výši 6,807.093,66 Kč máte k dnešnímu dni uhrazeno 1.289,52 Kč.
Děkuji.
 
Dobrý den,

oprávněný nemá žádnou povinnost Vaší žádosti o zastavení exekuce vyhovět, tím spíš, že může očekávat, že možná (byť jen minimální) část svého závazku uhradíte.

Ohledně potencionálních zaměstnavatelů nedokáži posoudit jejich přístup k osobě s exekucí, zaměstnavatel by však při rozhodování o přijetí / nepřijetí zaměstnance do pracovního poměru neměl k tomuto přihlížet.
 
Děkuji za odpověď, ale nespatřuji v ní odpovědi na moje dotazy.

Náklady soudního exekutora jsou 900 000 Kč.
Vymoženo je 1.289,52 Kč
Jaká mám reálné řešení problému?

Já navrhnu zastavení exekuce, oprávněný s tím nesouhlasí, a jde to na soud. Jakou argumentaci mi prosím doporučíte, aby existovala "větší" pravděpodobnost, že by mi mohl soud vyhovět, v návaznosti na § 268, písmeno e)
Existuje k tomu nějaký odpovídající judikát?

děkuji
 
Zdravím Vás, v komentáři, který mám k dispozici jsem nenalezla žádný releventní judikát k ust. § 268 odst. 1 písm. e) občanského soudního řádu. Nicméně vězte, že nemajetnost povinného se v rámci exekuce posuzuje komplexně, tedy nejen z hlediska příjmů a finančních prostředků, ale rovněž i s ohledem na majetkové poměry povinného.
Z čehož vyplývá následující, má-li povinný nemovitý majetek, nebo movitý majetek vyšší hodnoty (zánovní automobil), bude tento majetek zpeněžen exekutorem a z výtěžku tohoto majetku budou alespoň částečně uhrazeny náklady exekuce, případně pohledávka oprávněného.
Jelikož se jedná o závěr učiněný v průběhu exekuce (po opakovaných lustracích majetkových poměrů povinného), je nutné návrh na zastavení exekuce pro nemajetnost povinného (dle ust. § 268 odst. 1 písm. e) občanského soudního řádu) podat po 12 - 18 měsících vedení exekuce, kdy se nepodařilo téměř nic vymoci. Pokud má však povinný nějaký majetek zdědit, nebude exekuce zastavena dříve, než bude rozhodnuto o dědictví.
Pokud nemáte nic nabýt dědictvím a nemáte nemovitý ani hodnotnější movitý majetek, je možné podat návrh na zastavení exekuce dle ust. § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. e) občanského soudního řádu. V návrhu na zastavení exekuce je nutné argumentovat následovně, exekuce na majetek povinného je vedena již ... měsíců a dosud se podařilo vymoci pouze cca 1.300,- Kč, přičemž náklady exekuce dosahují 900.000,- Kč, a s ohledem na skutečnost, že Vy jako povinný nevlastníte žádný nemovitý majetek, ani movitý majetek vyšší hodnoty, z jehož zpeněžení by bylo možné uhradit náklady exekuce či uspokojit pohledávku oprávněného a rovněž i Vaše příjmy jsou v minimální výši a v současné době dosahují pouze ..., - Kč, je zřejmé, že z průběhu exekuce je jasné, že nebudou uspokojeny ani náklady exekuce, a máte za to, že je v tomto konkrétním případě dán zákonný důvod zastavení exekuce z důvodu nemajetnosti povinného dle ust. § 268 odst. 1 písm. e) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.). Na podporu Vašich tvrzení je nutné doložit přehled Vašich příjmů (mzda, plat, či jiné dávky) za uplynulých 12 - 18 měsíců, aby bylo zřejmé, že Vaše příjmové poměry se po dobu vedení exekuce nezměnily, případně, že u Vás nastal pokles příjmů. Pokud máte i zdravotní problémy, které Vám brání pracovat, či si práci hledat je možné rovněž doložit i aktuální lékařskou zprávu o Vašem zdravotním stavu, aby bylo jasné, že tento stav nebude možné v nejbližší době změnit. Přeji Vám hodně štěstí a doufám, že návrhu na zastavení exekuce bude vyhověno.