Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.447.864

Minimální splátka exekuce aby nedošlo k zabavení a prodeji bytu, domu, nemovitosti

Odesláno: 
Otevřeno 1111 x
1 odpověď
 
Dobrý den.
Moje sestra si zapůjčila od souseda 50.000 Kč. Byla sepsána smlouva a notářský zápis, dle kterého sestra ručí svými nemovitostmi (hodnota velmi hrubým odhadem 1–2 miliony Kč, je několik samostatných parcel, na jedné stojí dům) a souhlasí s provedením exekuce, pokud nesplní všechny podmínky (byly až nápadně nevýhodné). Sestra, která je poněkud slabší inteligence byla v úzkých (hrozila exekuce od věřitelů, pro něž se stala neskutečnou kořistí) a vše odsouhlasila. Splátky v termínu nezvládla (chybělo 10.000,- a přidala se pokuta), má velmi nízký důchod, pobírá sociální dávky.
Soused, který se už léta snaží její nemovitosti získat, ihned situace využil a byl vydán exekuční příkaz. Sestra dostala nějaké sdělení (nemám přesné informace a nerozumím tomu), že má zaplatit 42.000 Kč, jinak proběhne exekuce.
Začala splácet po 1000 Kč měsíčně, ale po několika měsících jí sdělili, že to je málo, že to bude trvat dlouho a nebudou čekat.
Navrhli splácet po 6.000 Kč měsíčně. To u ní není reálné. Za pomoci syna (nízký invalidní důchod) by dali dohromady 3.000 měsíčně. Chtěla bych poprosit o tyto informace:
1) Je někde stanoveno, jak dlouho maximálně lze splácet takový dluh, aby to bylo pro exekutora přijatelné? V tuto chvíli prý dluží asi 36.000 Kč.
2) Je v pořádku, že již v notářském zápisu bylo rozhodnuto, že hodnota 50.000 Kč má být zaručena tak velkým majetkem, který je navíc rozdělitelný? A je v pořádku to, že exekutor k těmto nemovitostem přidal ještě další nemovitosti, menší hodnoty, které v zápisu nebyly uvedeny? (pozůstatek z prvního manželství, sestra vlastní polovinu)
3) Pokud by exekuce proběhla, smí exekutor zabavit všechny nemovitosti (s tím, že přebytek peněz vrátí), nebo může vzít např. jen jednu parcelu s přiměřenou hodnotou?
4) Pokud by exekutor směl vzít jen nějakou parcelu přiměřené hodnoty, ale nechtěl by to respektovat (ze strany souseda je velký tlak na zmocnění se všech nemovitostí a exekutor je stejného jména jako soused – při tom ne zrovna častého), jak se může sestra bránit? Dle vzorových otázek na vašich stránkách jsem pochopila, že sestra by mohla sama navrhnout, co je vhodné zabavit, aby to mělo přiměřenou hodnotu. Je možné něco takového udělat ještě teď, když exekuční příkaz byl vystaven začátkem ledna t. r? Případně jakou formou – stačil by dopis v tomto duchu na adresu exekutora napsaný sestrou?

Mockrát děkuji za odpověď.
 
Zdravím Vás, notářský zápis se svolením k přímé vykonatelnosti je exekučním titulem, takže exekuce dle něho nařízená (pokud dlužník - sestra) nesplní povinnost, k jejímuž splnění se zde zavázala je bohužel oprávněná.
To co již dle mého názoru v pořádku není je skutečnost, že se jedná o dluh cca 50.000,- Kč a nemovitosti v hodnotě 2.000.000, - Kč, které lze rozdělit a tím lze k uspokojení dluhu věřitele - souseda prodat jen některý z pozemků, tak, aby nebyla ohrožena nemovitost, a to navíc v kombinaci s "jistou naivitou či menší mentální kapacitou Vaší sestry". To je dle mého názoru na konzultaci s advokátem. Zde totiž nemohu posoudit psychický stav Vaší sestry ani její inteligenci, resp., zda je celá situace na podání návrhu na omezení svéprávnosti Vaší sestry za účelem omezení dispozic s majetkem Vaší sestře, s tím, že sestře by byl ustanoven opatrovník.
Pokud by tak nebylo tak by exekuce byla legální a s notářským zápisem je to podobně jako s hypotékou, i když zde je dle mého názoru dost prostoru na to platnost notářského zápisu zpochybnit u soudu, a to jednak "nižší mentální kapacitou" Vaší sestry, tísní, kdy se sestra bála exekuce (nevím jak moc důvodně) a dále i nízkou hodnotou dluhu a velmi vysokou hodnotou nemovitostí.
Na Vaše otázky týkající se exekuce odpovím, že nikde není stanoveno jak dlouhou dobu by měla být exekučně vymáhaná pohledávka splácena, to vždy záleží na konkrétní situaci. Zde je problém, že Vaše sestra má majetek (nemovitosti), které mohou být vydraženy, pokud by exekuce nebyla splacena před nařízenou dražbou. Na druhou otázku jsem odpověděla již v úvodu dotazu. K třetímu dotazu uvedu, že je na exekutorovi, které nemovitosti bude dražit, i když já kdybych byla exekutorem bych postupovala dle zásady přiměřenosti a dražila bych například jen nějaký pozemek (či pozemky), z jejíchž prodeje bych uspokojila pohledávku oprváněného i náklady exekutora. Nicméně o tom jaké nemovitosti budou vydraženy rozhoduje výlučně exekutor. Povinný se může bránit jen tak, že podá návrh na zastavení exekuce dle ust. § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. h) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.), s tím, že zde popíše, že má za to, že k vymožení dlužné částky stačí prodej pouze nějaké části nemovitého majetku a nikoli veškerého nemovitého majetku dlužníka. Na tomto místě dodávám, že hyperocha (částka, která převyšuje dlužnou částku a odměnu exekutora) bude vždy vyplacena povinnému (tedy sestře). Aby byla obrana účinná je nutné napsat návrh na zastavení exekuce. Kontakty na advokáty naleznete na stránkách http://www.advokatikomora.cz nebo na http://www.cak.cz. Jen dodávám, že je škoda, že je věc řešena až po několika měsících od vydání exekučního příkazu. V tomto případě by možná nebylo do věci s pomocí rodiny exekuci zcela uhradit, čímž by se předešlo dražbě nemovitostí.