Počet stránek ve webu: 43.153


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.519.577

Zadlužující se manžel, manželka - je řešení rozvod manželství?

Odesláno: 
Otevřeno 715 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
moje matka nás opakovaně zadlužuje a vše zapírá.
Její dluhy jsme už 2x uhradili (přes 500.000 Kč) a dnes (31.07.2017) jsem se dozvěděl že zase dělá dluhy.
Pomohl by otci rozvod manželství? Vím že dluhy se dělí, ale lepší teď než dluh bude milionový.
Jaké další kroky byste otci doporučil/a?
Může exekutor zablokovat účet syna dlužníka?
Matka bydlí s otcem v jeho domě
 
Zdravím Vás, zde rozvod není řešením na všechny dluhy, ale jen v případě dluhů po rozvodu, spíše bych doporučovala odstěhování matky ze společné domácnosti, neboť exekuci se dá bránit i tzv. "manželskou odlukou", teďy stav, kdy manželé jsou stále manželé, ale každý má vlastní domácnost a žije a hradí si každý své náklady. Nicméně rozvod je řešením do budoucna,
Jen dodávám, že exekutor nikdy nesmí blokovat účet osoby odlišné od povinného s výjimkou účtu manžela povinného, nebo účtu člověka na jehož účet si povinný nechává zasílat mzdu či jiné peníze.
Případně je další možnost, aby se matka odstěhovala a bydlela jinde.
Případně je řešením i insolvence, ale je otázkou, zda víte o všech dluzích matky a zda příjmy matky dostačují na úhradu alespoň 30% pohledávek nezajištěných pohledávek a odměnu insolvenčního správce ve výši 65.340,- Kč a vězte, že odměna správce bude vyšší, neboť je nutné po dobu 6 měsíců odměnu insolvenčního správce z příjmu dlužníka deponovat, což je částka ve výši 1.089 x 6 = 6.534,- Kč a dále i odměna ve výši 250, -Kč za každou přihlášku pohledávky. Navíc vězte, že pokud by insolvenční návrh sepisoval advokát tak jeho odměna činí celkem 4.840,- Kč včetně DPH a tato odměna bude hrazena dkužníkem po schválení oddlužení.